Suradnja s Ugostiteljskom školom

Osmaši u riječkom Hiltonu upoznali zanimanja kuhara, barmena i slastičara

Alenka Juričić Bukarica

: Zadovoljni poslom u Hiltonu – kuhari Alen Džinić i Ago Gluhajić / Snimio Vedran KARUZA

: Zadovoljni poslom u Hiltonu – kuhari Alen Džinić i Ago Gluhajić / Snimio Vedran KARUZA

Ravnateljica Ugostiteljske škole kaže da je puno bivših učenika posao našlo u Hiltonu te da dio sadašnjih ovdje dolazi na praksu, pri čemu činjenica da škola postaje regionalni centar kompetencija znači modernizaciju i osuvremenjavanje obrazovnog procesa



RIJEKA  Pedesetak osmaša iz četiri osnovne škole jučer je u petozvjezdanom resortu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa iz prve ruke imalo prilike čuti i vidjeti kako izgledaju zanimanja kuhara, barmena i slastičara. U Hilton su tako jučer u pratnji svojih profesora stigli učenici iz OŠ Srdoči, OŠ Zamet, OŠ Čavle i OŠ »Nikola Tesla« za koje su Hiltonovi djelatnici, u suradnji s Ugostiteljskom školom Opatija, organizirali prezentaciju obrazovanja i karijera u ugostiteljstvu. Na događanju je predstavljena sama opatijska Ugostiteljska škola kao dio sustava obrazovanja za ugostiteljska zanimanja, potom su neki od učenika ove srednje škole govorili o vlastitim iskustvima u strukovnom obrazovanju, a osmašima su svoje vještine u poslu prezentirali i sami djelatnici riječkog Hiltona. Ovo je događanje podržala i Primorsko-goranska županija, odnosno županijski Odjel za školstvo.


Osmašima su svoje vještine u poslu prezentirali i sami djelatnici riječkog Hiltona / Snimio Vedran KARUZA

Osmašima su svoje vještine u poslu prezentirali i sami djelatnici riječkog Hiltona / Snimio Vedran KARUZA


 


Odlična suradnja


Nataša Kovačić Stilinović, direktorica ljudskih potencijala u Hilton Rijeka Costabella, pojasnila je da su u suradnji s opatijskom Ugstiteljskom školom na ovaj način odlučili organizirati nešto izvan klasičnih okvira.




– Htjeli smo na ovaj način i razgovarati s tim mladim ljudima koji su sada u godinama u kojima su pred njima doista velike odluke. Kako bismo im u neku ruku i pomogli u tome, htjeli smo iz prve ruke pokazati kako ustvari izgleda raditi u jednom hotelu, rekla je Kovačić Stilinović te istaknula izvrsnu suradnju s opatijskom Ugostiteljskom školom, ali i nizom drugih obrazovnih institucija u turizmu i hotelijerstvu.



– Ovo je projekt koji mi doista svesrdno podržavamo. Primjećujemo da je, nažalost, iz godine u godinu sve manji interes učenika za upis strukovnih zanimanja, pa time i za ugostiteljska zanimanja, iako su to poslovi koji zaista pružaju velike mogućnosti rada i razvoja karijere. Tako su učenici imali priliku poslušati karijernu priču našeg direktora operacija Andreja Rauha koji je sa svojih 30 godina radio već u pet zemalja, na nekoliko pozicija i prije nekoliko mjeseci se priključio našem timu. Isto tako smo imali i jednu inspirativnu priču, a to je ona našeg generalnog menadžera Ryana Gaucija koji je u svojih 18 godina rada u hotelijerstvu prošao već osam zemalja i, evo, sada je na čelu ovog našeg resorta. Smatramo da upravo mladi ljudi trebaju čuti te priče kako bi vidjeli zašto je lijepo raditi u turizmu, dodala je direktorica ljudskih potencijala u riječkom Hiltonu te istaknula da se Hilton i na ovaj način želi približiti lokalnoj zajednici.



Govoreći pak o onome što pruža Ugostiteljska škola Opatija, njezina ravnateljica Sibila Roth, budućim srednjoškolcima je istaknula, uz ostalo, da je i mnogo bivših učenika ove škole sada posao našlo u Hiltonu, a dio učenika je ovdje i na praksi. Osim toga, pojasnila je da škola postaje regionalni centar kompetencija, što znači modernizaciju i osuvremenjavanje samog obrazovnog procesa.


Miljenko Kosanović / Snimio Vedran KARUZA

Miljenko Kosanović / Snimio Vedran KARUZA


Kosanović: Bitno je imati jasan cilj


Učenici su na jučerašnjem druženju imali prilike razgovarati i s etabliranim vrhunskim Hiltonovim chefom Miljenkom Kosanovićem. Ovaj je gastronomski znalac na pitanje što zanimanje kuhara može donijeti ovim mladim ljudima, ako se za njega odluče, kazao da prvenstveno moraju imati jasan cilj.
– Tada će im na tom putu sve biti puno jednostavnije, pa će se tako i puno lakše nositi i s eventualnim preprekama. Kao djeca u ovom će poslu odrasti u jače ljude koji će biti sposobniji za ostvarenje svojih ciljeva i koji će znati odrediti svoj put. Treba znati da ima puno izazova, uvijek će tu biti situacija koje kompliciraju radni dan i koje treba rješavati, ali u toj dinamici je ujedno i ljepota tog posla, kazao je Kosanović.

 


Regionalni centar kompetencija


– Mi smo nositelji Regionalnog centra kompetencija, i kao takvi smo jedini u PGŽ-u. Konkretno, uskoro počinje obnova obje naše školske zgrade, kao i nabava najsuvremenije opreme za kabinete, od kuharstva do informatike. Tako će 30 milijuna kuna biti uloženo u infrastrukturu i najmoderniju opremu u skladu sa svjetskim trendovima u ugostiteljstvu, a 59 milijuna kuna u usavršavanja i edukacije nastavnika te učenika koji idu na domaća i međunarodna natjecanja i slično, kazala je Roth. Govoreći o perspektivama za zapošljavanje učenika ugostiteljskih zanimanja, slikovito je kazala da su među prvih pet najtraženijih zanimanja na Zavodu za zapošljavanje upravo ona za koja ova škola obrazuje kadrove. Isto tako, učenicima je pojasnila da, ako obrazovanje žele nastaviti po završetku ove srednje škole, to i mogu.
– Naime, ako netko od učenika odluči ići na fakultet, kod nas upiše nastavak obrazovanja besplatno, položi razlikovne ispite i onda može dalje ići na polaganje državne mature i upise u više i visoko obrazovanje, pojasnila je ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija.


Zadovoljne suradnjom Hiltona i Ugostiteljske škole – Nataša Kovačić Stilinović i Sibila Roth / Snimio Vedran KARUZA

Zadovoljne suradnjom Hiltona i Ugostiteljske škole – Nataša Kovačić Stilinović i Sibila Roth / Snimio Vedran KARUZA



A kako u praksi izgleda biti učenikom ove škole i obrazovati se za slastičarku, u Hiltonu je iz svog iskustva opisala učenica prvog razreda Ugostiteljske škole Marija Luisa Andreškić. Mlada je zaljubljenica u slastičarstvo tako kazala da joj je oduvijek bila želja raditi posao slastičara.



– To je nešto u čemu ustvari uživam jer je jako kreativan posao. Uvijek mogu nešto novo naučiti, nešto novo vidjeti. U školi imamo opće i stručne predmete te praktičnu nastavu u kabinetima, i to je najbolji dio, tamo najviše naučimo. U prvom razredu smo, primjerice, naučili napraviti sva tijesta, glazure, neke nadjeve. Super mi je i to što imamo puno prilika za dodatne aktivnosti u školi i izvan nje, dakle radimo prezentacije, evente i slično. Tu su i natjecanja, rekla je ova učenica. Na pitanje što joj je cilj nakon srednje škole, kazala je kako ne bi voljela ostati samo na srednjoškolskom obrazovanju, već se planira i dalje obrazovati, a i sada, uz školu, polazi tečajeve slastičarstva. U konačnici, želja joj je imati svoju slastičarnicu.


Marija Luisa Andreškić /  Snimio VEDRAN KARUZA

Marija Luisa Andreškić / Snimio VEDRAN KARUZA


 


Kreativno zanimanje


Dok je ova buduća umjetnica slastica tek na početku svoje karijere, u svijet rada već su zakoračili mladi Hiltonovi kuhari Alen Džinić i Ago Gluhajić koje smo pitali kako se snalaze i što bi iz svog iskustva poručili osmašima.
– Ako se odluče za kuharstvo, samo hrabro naprijed, imaju puno mogućnosti. Na početku je u svakom poslu teško, ali kasnije, kada upoznaju osnove i steknu praksu, bit će im lakše. Bitno je da oko sebe imaju kvalitetne ljude od kojih mogu učiti da jednog dana postanu samostalni kuhari. U svakom slučaju, to je jako lijep posao koji nudi puno perspektive, kazao nam je Džinić otkrivši da je već u petom razredu osnovne škole znao da će u životu biti upravo kuhar. Kolega Gluhajić nadodao je, pak, da ovo zanimanje traži rad na sebi, educiranje, ali i veliku kreativnost.
– Ovo je posao u kojem možete dati svoj maksimum i uvijek ići naprijed. Ja sam u kuharstvu pet godina i ono što je meni jako motivirajuće jest što nikad ne znaš što će biti sutra i taj adrenalin na početku radnog dana. Isto tako, trendovi se stalno mijenjaju i u kuhinji ćete uvijek učiti, sve do penzije. Mislim da ovi mladi ljudi neće pogriješiti s ovom školom jer imaju toliko mogućnosti za rad, učenje, napredovanje, putovanja…, zaključio je ovaj mladi chef.