Veliko ispitivanje znanja

Osmaše u ožujku čekaju nacionalni ispiti. Pisat će ih i učenici četvrtih razreda iz ovih škola u PGŽ-u

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ispiti se zasad neće primjenjivati na cijelu generaciju četvrtaša zbog zahtjevnosti njihove provedbe, a pisat će se od 6. do 10. ožujka 2023.RIJEKA – Ovogodišnja generacija osmaša, njih 39.500, u ožujku će pisati nacionalne ispite iz čak osam predmeta i bit će to prvi put da nacionalne ispite piše cijela jedna generacija jer prošle školske godine tim su ispitima pristupili samo osmaši iz 81 hrvatske škole koje su sudjelovale u eksperimentalnoj fazi programa.


Vodič za provedbu


Međutim, u ožujku neće samo osmaši na nacionalne ispite, jer kako najavljuje ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović, nacionalnim ispitima pristupit će i ovogodišnji četvrtaši, ali samo oni koji pohađaju 81 školu uključenu u eksperimentalnu fazu projekta, a u Primorsko-goranskoj županiji to su OŠ Kraljevica, OŠ »Nikola Tesla« Rijeka, OŠ Frane Petrića Cres, OŠ Jelenje Dražice, OŠ Klana i OŠ Bakar.


– Osim svih učenika osmih razreda, u ožujku iduće godine nacionalne ispite pišu i učenici četvrtih razreda, ali samo u 81 školi koja je lani sudjelovala u eksperimentalnoj provedbi tih ispita. Početkom ove školske godine imali smo situaciju da su nacionalne ispite iz hrvatskog, matematike, prirode i društva pisali učenici petih razreda iz eksperimentalnih škola od lani, dakle oni koji su prošle godine u tim školama bili četvrti razred. Za ovogodišnju generaciju četvrtaša termin pisanja ispita pomaknuli smo na ožujak, a ispiti će se pisati od 6. do 10. ožujka. Objavili smo i vodič za provedbu nacionalnih ispita u četvrtim razredima s primjerima zadataka, kaže Filipović.


Zahtjevan posao
Vodič je objavljen i za osmaše, a ravnatelj Nacionalnog centra objašnjava da su se ove godine ispiti za četvrtaše pomaknuli na ožujak kako ne bi bilo vremenskog odmaka, ali i da se za sada neće primjenjivati na cijelu generaciju četvrtaša zbog zahtjevnosti provedbe ispita.


– Nacionalni ispiti za osmaše koji će se provoditi od 13. do 31. ožujka, tri puta su veći nego ispiti državne mature. Radi se o osam predmeta te tri strana jezika, kao i o provedbi ispita za pripadnike nacionalnih manjina. Uz državnu maturu to je zahtjevan posao i trenutno ne postoje kapaciteti kojima bismo mogli provesti nacionalne ispite među svim četvrtašima. Nužnije je obuhvatiti cijelu generaciju osmaša jer oni se nalaze na prijelazu iz osnovne u srednju školu. Za četvrtaše će se moći komparirati i analizirati rezultati ispita prijašnje i ove generacije na razini škole. Za njih su to ispiti niskog rizika, bez stresa, jer se ne ocjenjuju, umjesto ocjena od 1 do 5 u ocjenjivanju je implementiran sustav četiriju razina bodovanja – napredna, srednja, osnovna i ispod osnovne razine. Rezultati se šalju roditeljima elektroničkom poštom, dok škola dobiva kompletnu analizu, objašnjava Filipović.


Svaki drugi dan


Cilj je ispita utvrditi temeljna znanja i kompetencije učenika na kraju pojedinih obrazovnih ciklusa. Učenici četvrtog razreda škola iz uzorka pod istim će uvjetima provedbe pisati spomenute ispite kako bi se dobila što realnija slika njihovih postignuća. Ispit iz hrvatskog jezika se sastoji od dviju cjelina, u prvom se ispituje čitanje i hrvatski jezik te u drugom pisanje. Ispit se sastoji od 35 zadataka i prva ispitna cjelina traje 75 minuta, a druga 60 minuta. I ispit iz matematike pisat će se 60 minuta, a sadrži 30 zadataka, dok će se ispit iz prirode i društva sastojati od 32 zadatka i također će se pisati 60 minuta. Ispiti će se provoditi na način da će se pisati svaki drugi dan, odnosno između dva ispita bit će dan pauze, a na isti način ispite će pisati i osmaši. Oni će pisati hrvatski jezik, prvi strani jezik, matematiku, biologiju, fiziku, geografiju, kemiju te povijest. Što se iduće školske godine tiče, Filipović kaže da je sasvim izvjesno da će i buduća generacija osmaša pisati nacionalne ispite.


– To više nije upitno. Nacionalni ispiti nastavit će se kontinuirano provoditi za cijelu generaciju osmaša, a za sada i za četvrtaše u eksperimentalnim školama, zaključuje ravnatelj Nacionalnog centra.