Građevinski zahvati

Okončana obnova OŠ Centar, stoljetna zgrada dobila novi sjaj

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Za obnovu i rekonstrukciju zgrade OŠ Centar iz gradskog je proračuna izdvojeno 3,7 milijuna kunaS početkom nove školske godine učenici OŠ Centar ušli su u obnovljenu zgradu za čiju je rekonstrukciju iz gradskog proračuna izdvojeno 3,7 milijuna kuna.


U pratnji riječkog gradonačelnika Marka Filipovića adaptiranu zgradu koja datira još iz 1887. godine danas su obišli predstavnici Grada Rijeke, a kako je istaknuo gradonačelnik učenici su dobili funkcionalnu školu.


– Dobili smo novu fasadu, djelomično rekonstruirano i obnovljeno krovište, toplinsku izolaciju i u ovom vremenu, kada cijene energenata divljaju, to će značajno utjecati na potrošnju energenata, ali imat će i druge efekte na odvijanje odgojno-obrazovnog procesa u školi.
Ovo je jedna od riječkih najmanjih škola po broju učenika, no zato nije ni manje bitna. Grad Rijeka je od 2013. godine do sada obnovio 21 javni objekata, 11 škola, odnosno 9 vrtića i jedan muzej.Riječ je o obnovi koja je financirana iz EU fondova. To je nešto što nastavljamo raditi i dalje.


U tijeku je prijava za solarne elektrane na 21 objektu, čekamo suglasnosti Hrvatske elektroprivrede za priključke i to je sve nešto gdje se uokvirujemo u europsku agendu koja nameće zelene politike i politike energetske obnove kao prioritet.


Tu kao jedinica lokalne samouprave nastojimo ići u korak s tim politikama, kazao je gradonačelnik.


Poticaj drugim zgradama


Ujedno je istaknuo nadu da će obnovljena škola Centar biti poticaj susjednim zgradama da iskoriste sredstva Spomeničke rente te da i one obnove svoje fasade.


Dodajući da su radovi na školi Centar obuhvatili obnovu i sanaciju dijela krovne nosive konstrukcije i krova, obnovu pročelja zgrade i stolarije, radove na postavljanju izolacije te strojarske radove na ugradnji termostatskih ventila pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina kazala je da su radove izvodile dvije tvrtke, Premec i Fidal.– Radovi su obavljeni u koordinaciji s konzervatorima s obzirom na to da se zgrada nalazi u zaštićenoj urbanističkoj cjelini Rijeke. Želim se zahvaliti učenicima, roditeljima i djelatnicima škole na iskazanom povjerenju i strpljenju za vrijeme trajanja obnove, istaknula je Šulina.


Ravnatelj Direkcije za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene, Marin Čaušević, istaknuo je da je zgrada OŠ Centar građena prema projektu Julija Stanisavljevića i Mate Glavana, koji je projektirao i hotel Kontinental, prostore rafinerije nafte u Rijeci i Hrvatske čitaonice Trsat.


Nove mogućnosti


– Intencija je bila da se na području Brajdice izgradi škola koja je postojala na dvije lokacije, dječačka i za djevojčice, a s tendencijom da se nastava odvija na hrvatskom jeziku.


Zgrada se sastoji od četiri etaže, odnosno podruma, prizemlja, prvog kata i potkrovlja. Ukupne je površine 400 metara četvornih, a pročelje je razvedeno i dekorativno te je napravljena kompletna restauracija profilacija, ukrasa i balustera na pročelju, kazao je Čaušević.Osnovnu školu centar ove školske godine pohađaju 104 učenika, a ravnateljica Tina Bošković Sertić je naglasila da je financiranje obnove ostvarenje težnji generacija kroz desetljeća.


– Ulaganje u obrazovanje znači ulaganje u budućnost i sigurna sam da će ova obnova označiti novo razdoblje u povijesti naše škole i priliku za otvaranje novih mogućnosti, zaključila je ravnateljica.


Počela nastava makedonskog jezika i kulture


U OŠ Centar danas je počela i nastava makedonskog jezika i kulture, koja se provodi već 14 godina, a ove je godine okupila deset učenika.


Naime, odobrenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja u OŠ Centar i Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji provodi se izborna nastava makedonskog jezika i kulture po modelu C za sve učenike Rijeke i Primorsko-goranske županije, a kako je istaknula lektorica za makedonski jezik s riječkog Filozofskog fakulteta, Biljana Stojanovska, na nastavu u OŠ Centar dolaze učenici iz OŠ Kantrida, OŠ Vežica, OŠ Škurinje te OŠ “Sveti Matej” Viškovo.


– Riječ je o izbornom predmetu za koji se nastava održava jednom tjedno, a ocjena se upisuje u svjedodžbu. Učenici uče makedonski jezik i književnost te makedonsku kulturu, a imaju i mogućnost pohađanja Ljetne škole u Ohridu. U okviru nastave imamo podršku i suradnju s MKD-om “Ilindenom”, kazala je Stojanovska.