GLAS NARODA

Odluka o lokaciji muzeja torpeda ide na referendum? U igri su četiri lokacije

Slavica Mrkić Modrić

Foto Sergej Drecshler

Foto Sergej Drecshler

U igri su četiri lokacije: zgrada Karoline Riječke na Korzu koja trenutačno zjapi prazna, Filodrammatica u kojoj je donedavno bila kavana, Teatro Fenice, odnosno prostor nekadašnje Opere, i nedavno obnovljeni, ali prazni paviljoni na tržnici BrajdaRIJEKA – Iako je Marko Filipović, prvi čovjek Rijeke, vezano uz priče o rasformiranju izložbe »Riječki torpedo – prvi na svijetu« nedavno kazao – »…nama nije cilj da se ovaj postav i izložba rasformiraju i poduzeli smo određene korake. Na tragu smo rješenja koje će, nadam se, sve zadovoljiti. A to je rješenje u prostoru vrlo blizu lansirne rampe torpeda na Mlaki, kojim gospodari Lučka uprava…« – doznajemo da spomenuta lokacija nije »takac-makac lokacija«, već se po kuloarima spominje njih još podosta.


Veliki eksponati


Razlog zašto se jedinstvena izložba izmješta iz dosadašnjeg doma, tj. skladišta na Žabici, svima je dobro znan – Muzej torpeda potjerao je biznis. Njegov dom prodan je privatniku koji na toj lokaciji želi autobusni kolodvor, parkiralište i još štošta, a ne torpeda.


I sam gradonačelnik Filipović složio se s budućim vlasnikom zemljišta na Žabici, kazavši kako zapravo ta skladišta nisu adekvatan prostor za prezentaciju izložbe takvog značaja, te podsjetio kako su ona u danom trenutku bila jedino moguće rješenje koje je trebalo biti privremeno, a eto, dogodilo se da je postalo stalno. I baš kad su slavna riječka povijest i Žabica ostvarili suživot, a ljudi se navikli zalaziti na to mjesto, eto ga – selidba.


Foto S. Drechsler
Ali, očito, ne u prostor oko kojeg su se složili i Grad, i Muzej grada Rijeke, i Lučka uprava, a to je onaj pokraj lansirne rampe na Mlaki. Razlog je, neslužbeno doznajemo, vrlo logičan – među eksponatima postoje i oni koji su izuzetno veliki i teški pa ih kao takve nije moguće smjestiti u najavljeni prostor, a izložba bez njih bila bi sve samo ne tako reprezentativna kakva uistinu jest. Gradom pak kolaju priče kako ni to nije pravi razlog, već da se ono što se iza brda valja zapravo zove besparica, odnosno da bi takvo humano preseljenje izložbe koštalo kao sv. Petra kajgana, te da su priče o rekonstrukciji lansirne rampe zapravo priče za malu djecu jer očekivani novac iz EU fondova nije stigao.


Blizina Art-kvarta


Uglavnom, rok za preseljenje torpeda sa Žabice na neko drugo mjesto bio je do listopada ove godine, ali gradonačelnik Filipović kaže kako torpeda na Žabici »stanuju« sve do kraja godine. A gdje će stanovati od 2024. nadalje? Nakon spominjanja ponajprije ExportDelte, pa »Benčića«, pa prostora na Mlaki, sve više se priča kako torpeda neće iz najužeg centra grada. Saznajemo kako se barata s još nekoliko mogućih lokacija.


Foto Marko Gracin


Vjerovali ili ne, jedna od ideja je da izložba »Riječki torpedo – prvi na svijetu« zaživi u trenutno praznom gradskom prostoru nasred Korza, tj. u zgradi Karoline Riječke, u kojoj bi uz torpeda dom našli i brojni kulturnjaci. Drugo moguće rješenje je zgrada Filodrammatice, također na Korzu, a zauzimala bi prostor također dojučerašnje kavane u prizemlju. Treća spominjana lokacija je zgrada Teatro Fenice, no oko nje se lome koplja jer ona nije u gradskom vlasništvu pa bi imovinskopravni odnosi mogli dobrano zakomplicirati čitavu priču. Upravo za ovaj prostor, odnosno prostor nekadašnje Opere, mnogi su mišljenja kako bi bio idealno mjesto za izložbu. I četvrta moguća lokacija je malo izvan najužeg centra, ali itekako izgledna. Radi se o obnovljenim, ali praznim paviljonima na tržnici Brajda. Prostor je gradski, Art-kvart je blizu, parkiralište također, a i put od sadašnje lokacije do Brajde je kraći da ne može biti pa bi se uštedjelo na transportu.


Sve su to priče i mogućnosti, a ono što je poznato, jest da izložba »Riječki torpedo – prvi na svijetu« ima itekako veliku materijalnu i baštinsku vrijednost, te da će upravo iz tog razloga građanima biti dano da odluče gdje će biti izmješten Muzej torpeda. Stoga, kad se raspiše referendum vezan uz ovo pitanje, neka ne bude odaziv kao na izbore jer torpedo je identitet Grada koji teče, vječnost, a politika potrošna.