Hrabri pothvati

Odlazak dr. Miomira Zelića podsjetio na bogatu medicinsku povijest

Barbara Čalušić

Dr. Miomir Zelić / Snimio Ivica Tomić

Dr. Miomir Zelić / Snimio Ivica Tomić

Transplantacija bubrega u Rijeci prvi je put obavljena 30. siječnja 1971., samo desetljeće nakon što su takvi složeni zahvati prvi put obavljeni u vodećim svjetskim medicinskim centrimaRIJEKA  Odlazak dr. Miomira Zelića, kiruruga koji je kao mladi liječnik bio dio tima dr. Vinka Frančiškovića koji je prije gotovo pola stoljeća izveo prvu transplantaciju bubrega u bivšoj državi, još je jednom podsjetio na ljude koji su pionirskim i nerijetko vrlo hrabrim pothvatima ispisivali bogatu medicinsku povijest Rijeke.


Transplantacija bubrega u Rijeci prvi je put obavljena 30. siječnja 1971. godine, samo desetljeće nakon što su takvi složeni zahvati prvi put obavljeni u vodećim svjetskim medicinskim centrima. Samo četiri mjeseca nakon transplantacije bubrega sa živog darivatelja, izvedena je i prva kadaverična transplantacija, a Rijeka je postala prvi transplantacijski centar u tadašnjoj državi.


Transplantacija bubrega koja pretpostavlja multidisciplinaran tim tih je godina bila zamašnjak razvoja riječke bolnice. Zahvaljujući razvoju ovih grana medicine u Rijeci prije gotovo pola stoljeća otvoren je i put razvitka niza drugih struktura poput transfuziologije, mikrobiologije, imunologije i patologije, bez kojih bi suvremena medicinska znanost bila nezamisliva.
Riječka Klinika za urologiju prije deset godina postala je Referentni centar Ministarstva zdravstva za transplantaciju bubrega, a u proteklih 46 godina u Rijeci je obavljeno više od 1.200 transplantacija bubrega. Iako je nakon Frančiškovićeve ere transplantacijski program doživljavao i svoje padove, učenici dr. Frančiškovića uspjeli su zadržati poziciju u primjeni inovativnih zahvata te educirati i svoje nasljednike.


Dosad je u Rijeci prvi put u državi izvedena prva ultrazvučna dijagnostika odbacivanja transplantiranog bubrega, prve četiri simultane transplantacije bubrega i gušterače, prva transplantacija dječjeg bubrega odrasloj osobi, prva transplantacija dvaju bubrega jednoj osobi u okviru »Senior« programa Eurotransplanta i prve tri ortotopne transplantacije bubrega.  


Obavljene su i prve tri pijelocistoplastike transplantata, a zanimljivo je da su upravo riječki liječnici prije nekoliko godina obavili prvu transplantaciju bubrega u dva pripadnika vjerske zajednice Jehovinih svjedoka izbjegnuvši potrebu za transfuzijom krvi.


Koncem prošle godine, riječki su urolozi tzv. potkovičastim bubregom koji su odbili europski centri spasili dva života, a uspjeli su i presaditi bubreg djeteta starog samo 24 dana odrasloj osobi.