Tradicionalno druženje

Odgođena jubilarna Stepanja pul Marković

Edi ProdanKao i velika većina događanja i tradicionalno druženje članova Udruge vinara, vinogradar i voćara Srdoči na blagdan sv. Stjepana “Stepanja pul Marković” je – odgođeno.


– Ima nas osamdeset članova tako da smo u dogovoru s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i njegovim zamjenikom dr. Nikolom Ivanišem donijeli odluku da se manifestacija, koja je ove godine trebala održati po jubilarni deseti put – otkaže, istaknuo nam je Branko Srdoč, predsjednik jedine takve udruge koja djeluje na području Grada Rijeke.


Inače teška odluka bila je nešto “lakšom” i zbog činjenice da se enolog i istinski vinski prosvjetitelj Tomisalv Pavlešić, predsjednik ocjenjivačke skupine “Stepanje pul Markvić”,  također nalazi u korona izolaciji tako da nije imalo smisla čak ni ponoviti nedavnu priču iz Marčelja kad su se okupili isključivo nagrađeni vinari.
– Ma ne, nismo htjeli izdvajati nikog jer temelj nastanka naše udruge je jedno veliko zajedništvo. Da, želja nam je permanentno podizati kvalitetu vina koje proizvodimo, da smo na jako dobrom putu pokazali su i naši pjenušci koji su postali službenim pićem Europske prijestolnice kulture, baš kao i želja da se postupno krene i u uspostavljanje vlastitih nasada, ali održati, “reda radi” manifestaciju naprosto nismo htjeli, dodao nam je Branko Srdoč u čijem se društvu nalazio i Berislav Srdoč u čijoj se kući i dvorištu u Markovićima manifestacija inače tradicionalno održava, ujedno i vinar koji je napravio 210 botiljki pjenušca EPK Rijeka 2020.


Ono što će se čim to dozvole epidemiološke prilike nastaviti je niz edukativnih radionica usmjerenih na podizanje kvalitete vina. U suradnji s kastavskom Udrugom Belica koja je nedavno uspostavila svoj matičnjak, vinograd u kojem se uzgajaju autohtone sorte područja kojem propadaju i Srdoči, krenut će se i u uspostavljanje vinogradarstva koje danas na 44 četvorna kilometra područja Grada Rijeke postoji tek – u tragovima.


Šteta, dodajmo na kraju, i zbog toga što bi ovogodišnja jubilarna 10. Stepanja pul Marković vjerojatno bila pozornicom i jedne zanimljive inauguracije.


Poznato je naime, a to je isticao i u veljači prigodom promocije EPK pjenušca u foajeu HNK Ivana pl. Zajca, kako aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel želi nakon okončanja mandata, koji će se prema svim dosadašnjim najavama dogoditi u lipnju, posvetiti svojoj staroj ljubavi, proizvodnji vina. Hobi je to i strast koju je svojedobno Obersnel zajedno s ocem već upražnjavao, pa čak i u proizvodnji pjenušca.


S obzirom da mu je i podrijetlo iz naglašeno vinarskh krajeva, ne sumnjamo kako će njegovo vino biti predstavljeno i dobro plasirano na – Stepanji pul Marković 2021. godine.