Financijski izvještaji

Odbor za financije: KD Kozala poslala pogrešne brojke, Zajc krive bilješke

Ivor Balen

U prvom planu - Marija Šegon iz HNK Ivan pl. Zajc / snimio Ivor Balen

U prvom planu - Marija Šegon iz HNK Ivan pl. Zajc / snimio Ivor Balen

Intendant Marin Blažević nije bio na odboru, a poslovna ravnateljica Jasmina Šegon objasnila je da je odsutan zbog ranije preuzetih obaveza. Šegon je rekla da su bilješke uz financijsko izvješće koje su poslali pogrešne i da ne zna kako se dogodilo da su poslali to što su poslali. Članica odbora Sandra Paškvan rekla je da su i stare i nove bilješke krcate greškama i matematičkim nelogičnostima, nazvavši to skandaloznim šlamperajem.RIJEKA – Šlamperaj je najbolja riječ kojom se može opisati ponašanje Komunalnog društva Kozala i HNK Ivana pl. Zajca u komunikaciji s Gradskim vijećem i odborima tog Vijeća te vijećnicima kao predstavnicima građana koji ih plaćaju. Naime, kako je postalo izvjesno na jučerašnjoj sjednici Odbora za financije, KD Kozala je poslala pogrešne podatke nezavisnom vijećniku Josipu Kukuljanu, a Zajc je poslao krive bilješke uz financijsko izvješće o poslovanju u 2016. godini, pune netočnih podataka.


Josip Kukuljan predlaže da se ukine naknada za zakup grobnog mjesta koju, kako je objasnio, pojedini građani moraju platiti ako žele pravo zakupa na neodređeno vrijeme umjesto na određeno. Tu naknadu plaćaju oni koji su zakupili grobno mjesto prije 1998. godine, kada je promijenjen zakon i uveden zakup na neodređeno, a prema Kukuljanovim riječima, one iznose i do 18.000 kuna. Pritom se rukovodio odgovorom kojeg je dobio iz Kozale, po kojem ta tvrtka godišnje uprihodi 300.000 kuna od tih naknada.


Kako je objasnila direktorica Kozale Nives Torbarina, osoba zadužena za informiranje u njezinoj tvrtki napravila je grešku u sastavljanju odgovora Kukuljanu, pa iznos nije 300.000, nego 1,5 milijun kuna godišnje. Dodala je da je to prevelik iznos ako se želi kvalitetno održavati groblja, kao i da se naknada ne može ukinuti jer je zakonom predviđena.
Na to je vijećnica Ivona Milinović (HDZ) sugerirala Kukuljanu da promijeni predlog i traži da se naknada plati jednu kunu, čime bi se ispoštovao zakon. Ostalo je nejasno i koji gradovi predviđaju ovu naknadu, a koji ne. Naime, prema Kukuljanovim tvrdnjama, koje je potvrdio i vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku), istu naknadu Zagreb, Split, Pula i drugi gradovi nemaju, sa čime se Torbarina nije složila. Direktorica je rekla i da su naknade od 3.500 do 4.500 kuna, a samo u jako rijetkim slučajevima 18.000.


Intendant Marin Blažević nije bio na odboru, a poslovna ravnateljica Jasmina Šegon objasnila je da je odsutan zbog ranije preuzetih obaveza. Šegon je rekla da su bilješke uz financijsko izvješće koje su poslali pogrešne i da ne zna kako se dogodilo da su poslali to što su poslali. Članica odbora Sandra Paškvan rekla je da su i stare i nove bilješke krcate greškama i matematičkim nelogičnostima, nazvavši to skandaloznim šlamperajem.


– To što ste vi poslali nama nema veze s mozgom, rekla je, iznoseći primjere u kojima su pomiješani prihodi i rashodi, pogrešno izračunati postoci i napisane nedovršene rečenice.


– U jednom dijelu nedostaje 98.000 kuna. Ne želim reći da ih je netko ukrao, nego da je to nedopustiva neprofesionalnost, rekla je Paškvan, dok je vijećnik Zvonimir Peranić (Most) rekao da se takve stvari nisu događale ni u vrijeme intendantice Nade Matošević Orešković.


– Intendant Blažević nama dan prije drži lekcije i govori nam kako bismo se trebali ponašati, a onda od njega dobijemo ovakvo izvješće. To je vrhunac teatra apsurda, rekao je Peranić.


Šegon je ponavljala da je izvješće pogrešno te da je najvažnije da je Zajc u 2016. ostvario višak prihoda od 1,1 milijun kuna, dok se voditeljica računovodstva Silvana Linić ispričavala govoreći da ima previše posla i da je računovostvo Zajca preopterećeno.