Plaže ušminkane, ali...

Od hrđavih rukohvata do rupa u stazama: Kupači nezadovoljni stanjem plaže na Pećinama

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Na plaži kod Park hotela ukazali su na opasne ruševine jer na jednom dijelu nedostaje ograda, a požalili su se i na hrđave rukohvate te činjenicu da su sanaciju stepenica prema plaži Vila Olga čekali skoro tri godineRIJEKA – Sezona kupanja na riječkim gradskim plažama otvorena je dolaskom prvih sunčanih dana i viših temperatura, u što smo se uvjerili u njihovom obilasku, a zanimalo nas je jesu li spremne i opremljene za nadolazeće ljetne mjesece. Radove i pripreme za ovogodišnju kupališnu sezonu, kao i svih prethodnih godina prije početka sezone, obavio je gradski Odjel za komunalni sustav koji brine o 21 gradskoj plaži ukupne površine 90.578 četvornih metara, od čega se 12 plaža nalazi na Kantridi i Kostabeli, a 9 na Pećinama.


Iz Odjela za komunalni sustav kažu da je u pripremama za sezonu učinjen velik broj aktivnosti, i to od građevinskih radova, dohranjivanja plaža šljunkom ondje gdje je to potrebno, održavanja objekata i uređaja na plažama, nabavka opreme, održavanje hortikulture i uklanjanja otpada, čišćenja mora, kao i svakodnevnog čišćenja plaža, za što je iz gradskog proračuna ove godine osigurano 1.700.000 kuna.


Dohrana šljunkom


– U pripremi za ovu sezonu kupanja obavljeni su radovi na šetnici Lungo mare, popravljen je put uz nogometno i odbojkaško igralište na Kantridi, postavljene su cerade na svlačionice, očišćene rampe na prilazima u more.
Na plaži Kostanj popravljene su kamene obloge i kulir, postavljene su inox ograde na mjestima gdje su nedostajale te su postavljene barijere. Također, obavljeno je i uređenje samih plaža razastiranjem postojećeg šljunka i dohranjivanjem novim šljunkom, a ugrađena je i sva plažna oprema, tuševi i špine.


Na plaži Ploče podignuta plava zastava, sve spremno za sezonu kupanja i na drugim riječkim plažamaPopravljeni su sanitarni čvorovi te su obavljeni mjestimični popravci dovoda i odvoda vode, a ugrađena je i dodatna oprema na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj, nabrojili su gradski komunalci.


– Uz redovno održavanje plaža, sanirana je šteta nastala tijekom nevremena, te je sanirano oštećenje šetnice od plaže Bivio prema hotelu Hilton te na plaži Vila Olga na Pećinama gdje su na mjestu starih napravljene nove stepenice, kazali su iz gradske uprave te istaknuli da su gradska kupališta ušminkana i spremna za sezonu kupanja, kao i to da je do sada izdano preko dvadeset koncesijskih odobrenja za različite ugostiteljske i rekreativne sadržaje.


Foto Mateo Levak


Spasilačka služba


Premda su plaže obnovljene, uređene i puštene u ovogodišnju kupališnu sezonu, kupači koje smo tamo zatekli izrazili su nezadovoljstvo izgledom pojedinih plaža, posebice na Pećinama.


Na plaži kod Park hotela ukazali su na opasne ruševine gdje na jednom dijelu nedostaje ograda, a požalili su se i hrđave rukohvate, rupe u stazama te činjenicu da su sanaciju uništenog stepeništa koje vodi prema plaži Vila Olga čekali gotovo tri godine.


Kupači koje smo susreli redoviti su gosti pećinskih plaža već desetljećima, ali ukupan dojam koji imaju jest da se u njih premalo ulaže.


Gradskim redarima prekipjelo: Pišemo kazne od 1.000 kn za nepropisno parkiranje kod plaže Kostanj!Na plažama u zapadnom dijelu grada vrijedi druga priča, uređenije su, privlače više kupača, ugostiteljski objekti poput Morskog prasca na plaži Igralište te Morskog vuka na Pločama otvoreni su već neko vrijeme.


Na tim plažama ove će godine angažirana biti i spasilačka služba, što je pohvalno jer na plaži Kostanj dva spasilaca osim što motre cjelokupni prostor plaže, osobama s invaliditetom po potrebi pomažu i prilikom ulaska u more.


Na istoj plaži, zbog ljetnih gužvi i nepoštivanja reda, odnosno nepropisnog parkiranja i zatvaranja prolaza vozilima kojima osobe s invaliditetom dolaze do plaže, ove će se godine vozače kažnjavati kaznom u visini od 1.000 kuna.