Željka Šarčević Grgić

Od dječjeg parka i groblja, do interneta za mjesto Lisac. Načelnica Klane kaže da je ovo godina novih projekata

Bruna Matičić

Najavljena je izrada projektne dokumentacije novog dječjeg parka, detaljnog plana uređenja groblja, nogostupa, prijava projekta biciklističke staze, nastavak asfaltiranja novog naselja Kalužica...KLANA – Općina Klana u 2023. ulazi puna optimizma te s brojnim infrastrukturnim projektima u pripremi, ali i onima čija se realizacija očekuje u tijeku godine.


– Nakon proteklih nekoliko godina obilježenih pandemijom koronavirusa, velikom inflacijom uzrokovanom ratom u Ukrajini te cijele zbrke oko uvođenja eura, očekujem i nadam se da će se u 2023. situacija konačno normalizirati. Moramo biti svjesni da smo proteklih nekoliko godina živjeli u zaista teškom vremenu, punom inflacije i izazova u kojem su mnogi izgubili poslove te u kojem su troškovi života, pa tako i troškovi općinskog pogona, dvostruko poskupjeli.


S obzirom na to da od 2020. nismo normalno funkcionirali, ni privatno ni poslovno, na 2023. gledam optimistično te očekujem i nadam se da će sve konačno doći u normalu – od života, pa do poslovnih aktivnosti i novih projekata, kazala je općinska načelnica Željka Šarčević Grgić te dodala da Općina Klana u ovoj godini namjerava provesti dva kapitalna projekta.


Internet i u Liscu
– Naime, nakon što je protekle godine u potpunosti obnovljena fasada sportske dvorane Osnovne škole Klana, ove godine na redu je obnova njene unutrašnjosti i nabava nove sportske opreme koja će se provesti u suradnji s Primorsko-goranskom županijom. Drugi važan projekt za naše mještane svakako je i asfaltiranje ceste od mjesta Lisac do graničnog prijelaza Lisac – Sušak, čime će se značajno olakšati prijelaz sada potpuno otvorenog pograničnog prijelaza. Također, najavljujemo da će nakon mnogih napora i mjesto Lisac dobiti internet, i to već u prvoj polovini ove godine, čime će se riješiti dugogodišnji problem ovog našeg mjesta. Uz navedeno, u ovoj će se godini izgraditi i novo dječje igralište u centru Klane u blizini nogometnog igrališta, budući da je dosadašnje malo i neprikladno. Od većih projekata koji nas čekaju u ovoj godini jest i nastavak katastarske izmjere za KO Škalnica, nastavak obnove ambulante u Klani, a u suradnji s Domom zdravlja PGŽ-a i nabavka novih medicinskih pomagala za klanjsku ambulantu, i to EKG, KMAT aparata i spirometra, čime će se značajno poboljšati i medicinske usluge u našem mjestu. Namjerava se urediti i unutrašnjost kinosale u kojoj će se postaviti zavjese, rasvjeta i prigodna pozornica, a nastojat će se realizirati i projekt fotonaponske elektrane koja bi služila za centar mjesta Klane i uključivala bi i električnu punionicu automobila, nabrojila je načelnica.


Djeca i dalje prioritet


Ističe da je ova godina u općini Klana i godina novih projekata te će se velik dio proračunskoga novca utrošiti na nove projekte i izradu raznih projektnih dokumentacija.


Tako će se, između ostaloga, sredstva izdvojiti za izradu projektne dokumentacije novog dječjeg parka, izradu Detaljnog plana uređenja groblja Klana, projekta nogostupa za koji će se izdvojiti 10.000 eura, a u planu je prijava projekta biciklističke staze u okviru urbane aglomeracije Rijeka, za što je u proračunu osigurano 90.000 eura, kao i nastavak asfaltiranja novog naselja Kalužica. Za izgradnju dječjeg igrališta u blizini NK Klana iz proračuna će se izdvojiti 48.814 eura, za izradu glavnog projekta Boćališta Klana izdvojit će se 5.500 eura, dok će se za izradu projektne dokumentacije za parkiralište i okoliš u centru Klane iz proračuna osigurati 5.000 eura, a za održavanje nerazvrstanih cesta i redovno asfaltiranje u proračunu je planirano 200.000 eura.


– Budući da se u općini Klana najveći dio proračunskog novca koristi za djecu i mladež, u ovoj godini taj se standard planira još više povisiti time što će se povećati iznosi stipendija za najbolje učenike, studente i sportaše. Osim toga, naši mještani neće ostati zakinuti ni što se tiče društvenih djelatnosti i manifestacija, a spajanjem s Turističkom zajednicom grada Kastva zasigurno će i njih biti više, naglasila je klanjska načelnica, dodajući da se za službeno spajanje s TZ-om grada Kastva još čeka odobrenje Ministarstva te se nada da će u ovoj godini biti malo ažurniji po tom pitanju. Do rješavanja tog pitanja, pod pokroviteljstvom Općine Klana već je održano Veliko maškarano druženje u Studeni, a za petak 3. veljače priprema se prava gastronomska poslastica, Fešta od klobasic 2023.


– Iako će ova godina po mnogočemu biti izazovna, sigurni smo da ćemo uspješno svladati sve poteškoće i našim mještanima pružiti sve što im je potrebno da se osjećaju ugodno u mjestu u kojem žive, zaključila je Željka Šarčević Grgić.