Gradonačelnikova presica

Obersnel otkrio planove za Galeb: Brod će govoriti o svim režimima kroz koje je grad prošao

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Foto: Ivica TOMIĆ

Vojko Obersnel, Foto: Ivica TOMIĆ

 Projekt koji smo prijavili podrazumijeva da 80 posto broda ostane u javnoj funkciji, a 20 posto će biti komercijalni dio, rekao je riječki gradonačelnikRIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj je mjesečnoj konferenciji za medije podsjetio da se 24. ožujka navršilo točno godinu dana od kada je Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture 2020.


– Odluku je donio panel nezavisnih stručnjaka, a na što smo izuzetno ponosni. To je čast, ali i obaveza, odnosno izazov. Puno je napravljeno u ovih godinu dana – osmišljen je koncept programa, osnovana agencija Rijeka 2020, pomalo se popunjava kadrovska križaljka da bi se realizirao ovaj veliki projekt. Izgleda daleko 2020., ali je i vrlo blizu. Ozbiljno radimo na čitavom nizu infrastrukturnih projekata, a da bi ih realizirali, računamo na značajna sredstva iz europskih fondova.


Glavnina projekata vezana je uz prostor nekadašnjega Benčića. Osigurali smo i naša sredstva kojima smo krenuli u uređenje zgrade u koju će se premjestiti Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Riječ je o investiciji od osam milijuna kuna za uređenje prve faze. Očekujemo da ćemo do kraja svibnja ove godine stvoriti pretpostavke za preseljenje, najavio je Obersnel. Dodao je da će nakon toga biti još dosta radova, te da treba riješiti imovinske odnose zbog toga što je PIK vlasnik u jednom dijelu.
– Kada je riječ o Ciglenom objektu, u nju će biti smještena dječja kuća, a u T-objek dolazi Gradska knjižnica. Sredstva za ta dva projekta osigurat će se preko Urbane aglomeracije, a očekujemo 62 milijuna kuna. Nadam se što prije i zato očekujemo razgovor s Ministarstvom regionalnog razvoja kako bi ubrzali aktivnosti. Procedure su dugotrajne, a mi bi trebali početi s radovima najkasnije do kraja ove godine, pojasnio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik osvrnuo se na uređenje i obnovu Upravne zgrade šećerane i motorni brod Galeb za koje su gotovo pa osigurana europska sredstva.


– Upravna zgrada jedna je od najljepših baroknih palača, a sama po sebi je muzej, naročito u onom dijelu u kojemu su zidovi oslikani. Malo je ljudi svjesno monumentalnosti i ljepote toga objekta. Tamo će se useliti Muzej grada Rijeke. Novac smo dobili jer je projekt prošao evaluaciju u natječaju za valorizaciju reprezentativnih spomenika u turističke svrhe.


Dio te prijave je i obnova Galeba. Donijeta je odluka da se prihvaća financiranje 85 posto od našega prijedloga, a riječ je o 69 milijuna kuna. Na korak smo do dobijanja novca, a ostao je još samo formalni dio, kazao je Obersnel.


Riječki gradonačelnik podsjetio je da je Galeb zadnjih godina izazivao brojne rasprave i politička prepucavanja.


– Galeb je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. Projekt koji smo prijavili podrazumijeva da 80 posto broda ostane u javnoj funkciji, a 20 posto će biti komercijalni dio. Brod će biti muzej, ali ne idolopoklonstva, već će se tematizirati njegova vlastita povijest, kao i činjenica da je prošao sve režime. Kao i grad u kojemu je danas usidren. To je osnovna ideja – da brod progovori o svim režimima kroz koje je Rijeka prošla, a to je nazvano »Seasons of power«.


Posebno će biti zaštićeni komandni most, prostorije koje je koristio Josip Broz Tito, te strojarnica u kojoj su originalni Fiatovi motori iz 1930-ih.


Postav će osmisliti nagrađivana autorica Nikolina Jelavić Mitrović, a dio fundusa će biti oprema broda, ilustrativni materijali, priče o Galebu kao što je ona da je nakon što je pogođen torpedom uz obale Afrike plovio do Genove krmom naprijed. Galeb je i sada atrakcija jer nema dana da netko ne traži dozvolu za posjet, rekao je Obersnel.


Riječki gradonačelnik najavio je da će se do kraja travnja na Gradsku uru vratiti skulptura dvoglavoga orla, a što je također dio priče o EPK 2020.


– Ta skulptura ima svoju heraldičku posebnost, a mene veseli što su obje glave okrenute ulijevo. No, šalu na stranu, skulptura se vraća gdje joj je mjesto i vjerujem da više nema nikakve potrebe za ideološke konfrontacije kada je o njoj riječ. Projekt je koštao oko milijun kuna, a za njezino postavljanje organizirat će se posebna svečanost, najavio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik osvrnuo se i na posljednju sjednicu Gradskoga vijeća, izrazivši žaljenje da su vijećnici gašenjem televizijskih kamera izgubili žar rasprave pa je ostalo nezamijećeno prihvaćanje odluke o novim gradskim porezima.


– Ukinut je porez na tvrtku, te smo stvorili pretpostavke za uvođenje poreza na nekretnine od 1. siječnja 2018. godine. Riječ je o opsežnom poslu, a pripreme smo započeli.


Smanjili smo za 50 posto i porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića kako bi izašli u susret ugostiteljima zbog povećanja PDV-a, zaključio je Obersnel.