Novo ruho starih fasada

RIJEKA MURALA Vodovodnu i Ružićevu ulicu uskoro će krasiti djela street-art umjetnika

Robert Šimonović

Andrej Žikić Artez u akciji / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Andrej Žikić Artez u akciji / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Program »Rijeka murala« okuplja četvoricu umjetnika, a to su grafiteri iz Zagreba, Chez i Sarme, zatim Artez iz Beograda, ali ustvari naš Riječanin s obzirom da se već dugo vremena nalazi negdje na lokaciji između Rijeke i Lošinja te Miron Milić, rodom iz Vinkovaca s dugogodišnjim boravištem u Zagrebu, rekao nam je organizator Dominik GrdićRIJEKA  Jučer smo se zaputili u Vodovodnu i Ružićevu ulicu otkriti što se krije iza najavljenog programa »Rijeka murala«, a u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture. Ono što smo otkrili je to da iza programa »Rijeka murala« stoji rad četvorice street-art umjetnika koji su odlučili svojim umijećem uljepšati fasade zgrada u spomenutim ulicama. U Vodovodnoj ulici zatekli smo jednog od organizatora čitavog projekta, Dominika Grdića iz udruge »Akumulator« koji nam je pojasnio o čemu se točno radi.

Foto galerija: Rijeka murala Foto: Damir Škomrlj
– Program »Rijeka murala« okuplja četvoricu umjetnika, a to su grafiteri iz Zagreba, Chez i Sarme, zatim Artez iz Beograda, ali ustvari naš Riječanin s obzirom da se već dugo vremena nalazi negdje na lokaciji između Rijeke i Lošinja te Miron Milić, rodom iz Vinkovaca s dugogodišnjim boravištem u Zagrebu, rekao nam je Grdić i nadodao:– »Rijeka murala« produžetak je ranijeg programa »Murali uz more«, a autor programa je Vladimir Tomić. Program smo u originalu pokušali ostvariti u suradnji s lokalnim, ali i inozemnim umjetnicima, no zbog čitave ove situacije oko koronavirusa zadržali smo samo lokalne umjetnike. Tako Artez oslikava fasadu zgrade na adresi Vodovodna 8, Chez i Sarme oslikavaju fasadu malo dalje, u Vodovodnoj 23, a pridružili su nam se i studenti Akademije primjenjene umjetnosti u Rijeci, Petar Pinčić i Marko Zurak koji će napraviti mural posvećen Domagoju Kosiću i Vodovodnoj ulici na dugačkom zidu pored zgrade, također na adresi Vodovodna 23. Domagoj Grdić također nam je otkrio da u planu imaju nastaviti s programom oslikavanja fasadi u rujnu, kako bi ove riječke ulice poprimile još ljepše i »oku što ugodnije« ruho.


 Chez i Sarme oslikavaju fasadu u Vodovodnoj 23 / Snimio Vedran KARUZA

Chez i Sarme oslikavaju fasadu u Vodovodnoj 23 / Snimio Vedran KARUZA
 


Talentirani umjetnici


Cheza i Sarmea zatekli smo na danoj nam lokaciji još u pripremnoj fazi kreiranja murala.– Dat ćemo ovoj fasadi našu perspektivu vizure grada u jednostavnim bojama. Od motiva će biti prisutne stepenice kao produžetak Vodovodne ulice, more, »nešto apstraktno«, vidjet ćete, pojasnili su kroz šalu. Chez je inače vrlo afirmirani umjetnik koji se ovim poslom bavi više od 20 godina. U svojem radu koristi različite stilove i forme umjetnosti, a zanimljivo je da je osim u Hrvatskoj izlagao i diljem Europe, pa čak i u Americi (Miami, Florida) i Aziji. Također, jedan je od osnivača i inicijatora prve hrvatske street art galerije – Galerije Siva. Sarme je graffiti writer koji aktivno djeluje na zagrebačkoj graffiti sceni, no osim na zidovima igradskim fasadama svoje ideje ponekad realizira na slikarskim platnima te u digitalnoj ilustraciji. S Artezom nismo uspjeli porazgovarati, budući da se nalazio na visokoj dizalici s koje je oslikavao najveću površinu fasade u odnosu na svoje kolege. Ono što je naše nestručno laičko oko uspjelo zapaziti je da se radi o velikom broju ispisanih grafita na fasadi, preko kojih je Artez dodatno sprejem naslikavao obrise ženskog lika. Također se radi o vrlo talentiranom umjetniku koji je svoje radove izlagao diljem svijeta – u Indiji, Argentini, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Turskoj, Španjolskoj, Finskoj, Norveškoj, Grčkoj i mnogim drugim zemljama.


: Mural koji će naslikati Miron Milić bit će posvećen dobu korone / Snimio Damir ŠKOMRLJ

: Mural koji će naslikati Miron Milić bit će posvećen dobu korone / Snimio Damir ŠKOMRLJ


 


Zbirka slika


Nakon što su momci podijelili s nama svoje umjetničko iskustvo uputili smo se u Ružićevu ulicu pogledati što radi Miron Milić. Zatekli smo ga u poslu na adresi Ružićeva 4, neposredno uz klub Život. Otkrio nam je kako će mural kojeg će naslikati biti posvećen vremenu korone.


– Mural će sadržavati zbrku slika koje predstavljaju informacije koje su nam pristizale u zadnja četiri mjeseca, one iz doba koronavirusa. Nabacat ću te slike, cilj je da izazovu konfuziju, a da opet sve to skupa estetski dobro izgleda, pojasnio nam je Miron.


Miron Milić već se dugi niz godina bavi crtežom, a također je svoje radove izlagao u zemlji i inozemstvu – u Švicarskoj, Španjolskoj, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Ukrajini i Nizozemskoj. Inače, Miron je autor popularnog murala »Ima vremena« na parkiralištu Gomila u središtu Rijeke. Još se uvijek ne može sa stopostotnom sigurnošću znati kada će murali biti u potpunosti kompletirani, iako program »Rijeka murala« službeno traje do nedjelje pa je vrlo vjerojatno da će to biti otprilike u to vrijeme.