Projekt

Novo reciklažno dvorište u Urinju s radom će početi u rujnu

Barbara Čalušić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Sastoji se od ograđenog platoa veličine 959 četvornih metara na kojem su smještena 32 spremnika za različite vrste otpada, vaga...Reciklažno dvorište u Kostreni s radom bi trebalo početi u rujnu, a jučer je održana završna konferencija projekta vrijednog 3,5 milijuna kuna od kojih je nešto više od dva milijuna kuna bespovratnih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.


Dvorište je izgrađeno na parceli površine 2.642 četvorna metra, uz prilaznu cestu koja vodi od kružnog raskrižja Urinj prema glavnom ulazu u Rafineriju nafte Rijeka. Sastoji se od ograđenog platoa veličine 959 četvornih metara na kojem su smještena 32 spremnika za različite vrste otpada, vaga, uredski kontejner i dva parkirna mjesta, od kojih je jedno predviđeno za osobe s invaliditetom.


Na obodu platoa reciklažnog dvorišta izveden je vatrogasni prilaz.
Reciklažnim dvorištem upravljat će Komunalno društvo Čistoća iz Rijeke čija direktorica Jasna Kukuljan kaže kako će Kostrenjani u reciklažno dvorište moći donijeti sve korisne vrste kućnog otpada poput papira i stakla, kao i problematične vrste otpada, primjerice stare baterije, lijekove, ambalaže deterdženata i sredstava za čišćenje, motorna i jestiva ulja.


– Na reciklažno dvorište moći će se donijeti i biorazgradivi otpad, a u suradnji s Općinom Kostrena dodatno smo proširili uslugu u vidu besplatnog prikupljanja glomaznog otpada i biootpada na mjestu nastanka.


Mještani imaju mogućnost pozivom na telefon i ispunjavanjem obrasca, na kućnom pragu naručiti uslugu i Čistoća će na poziv doći pokupiti takav otad, kako bi se što više smanjile količine nepropisno odloženog otpada i stvorila ljepša slika naših ulica.


Cjelokupni popis vrsta otpada koje će se zaprimati bit će objavljen na web stranicama Općine Kostrena i KD Čistoća. Mještanima će na kućne adrese biti dostavljen promotivni materijal, a na raspolaganju je i besplatni info telefon Čistoće.


Otpad prikupljen primanom selekcijom predaje se koncesionarima na sortiranje i daljnju oporabu. Situacija na tržištu sekundarnih sirovina nije najbolja, cijene izrazito rastu, trenutno Čistoća ima samo troškove.


Činjenica je da desetljećima pokušavamo senzibilizirati javnost o važnosti primarne selekcije kao jedinog učinkovitog rješenja. Krajem godine trebala bi započeti gradnja nove, moderne sortirnice za područje devet jedinica lokalne samouprave.


Sortirnica će omogućiti još učinkovitije izdvajanje i razdvajanje svih tih sirovina kao pripremu za bolji plasman, a jedino zaprljane frakcije idu na odlaganje u ŽCGO Marišćina. Upravo iz tog je razloga važno usvojiti naviku o ispravnom odlaganju otpada kako bi što više otpada bilo moguće oporabiti i da što manje količine završe kao otpad na odlagalištu, kazala je Kukuljan.


Projektom reciklažnog dvorišta Kostrena planira povećati udio odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjiti količine otpada koje će završiti na odlagalištima, u skladu s načelima kružnog gospodarstva i održivog gospodarenja otpadom.


– Reciklažna dvorišta imaju važnu ulogu pri uspostavi odvojenog prikupljanja otpada i održivog gospodarenja otpadom, zato nam je važno da smo osigurali mještanima sve preduvjete da mogu odvajati što više vrsta otpada i na takav način utjecati na ekološku sliku Kostrene, ali i obiteljski budžet, dodao je kostrenski načelnik Dražen Vranić.


Svima koje zanima funkcioniranje reciklažnog dvorišta i odvojenog prikupljanja otpada namijenjen je webinar u utorak 21. srpnja, od 18 do 19 i 30 sati na YouTube platformi, a poveznica na predavanje bit će objavljena na općinskim mrežnim stranicama, kao i na Facebook stranici Naša Kostrena.