Urbani separe

Novi život Klobučarićeva trga i parka u Starom gradu

Biljana Savić

U tijeku je i prikupljanje informacija putem ankete Urbanog separea čija je svrha ispitati na koji način i koliko često građani trg koriste, ustanoviti njihovo zadovoljstvo sadržajima na trgu i prikupiti prijedloge za namjenu i izgled tog prostora u budućnostiRIJEKA – Članice i članovi riječke Udruge za promicanje kvalitete urbanog života Urbani separe krajem prošle i početkom ove godine u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture radile su dva projekta intervencija u javnom prostoru – na Klobučarićevu trgu i kod Primorske kuće u Starom gradu.


Na Klobučarićevu trgu, kao dio aktivnosti programskog pravca Slatko i slano u sklopu projekta Rijeka 2020, već su u srpnju postavljeni drveni paviljoni za igru i odmor, kao dio programa projekta Šašavi Klobučar koji je Udruga Urbani separe osmislila kako bi pozornost skrenula na »šašavu« situaciju u kojoj se taj lokalitet nalazi posljednjih dvadesetak godina. Cilj je projekta bio oplemeniti i zazelenjeti prostor i time ga barem donekle učiniti ugodnijim za boravak, pa je u proteklom tjednu, uz postojeće drvene paviljone, uz pomoć susjeda i štićenika Udruge Oaza, postavljeno osam žardinjera u koje je posađeno grmoliko bilje.


– U tijeku je i prikupljanje informacija putem ankete Urbanog separea čija je svrha ispitati na koji način i koliko često građani trg koriste, ustanoviti njihovo zadovoljstvo sadržajima na trgu i prikupiti prijedloge za namjenu i izgled tog prostora u budućnosti. Pristup anketi je moguć putem skeniranja QR kodova koji se nalaze na drvenim paviljonima ili putem poveznice te fizički u trgovini »Kosi toranj« na Klobučarićevu trgu, poručuje predsjednica Udruge Urbani separe Nina Majcan Šprajc.
Druga lokacija, mini park koji se nalazi u Starom gradu pored restorana »Primorska konoba«, uređivana je krajem prosinca 2020., u sklopu programa Zeleni val. Na toj lokaciji, koju je Grad Rijeka prije nekoliko godina uredio ljuljačkama i travnjakom, kroz projekt pod nazivom Primorski park u srcu grada Urbani separe je postavio outdoor fitness spravu koja se može koristiti i kao klupica za sjedenje te sjedeću garnituru inspiriranu primorskim motivima koja nosi ime »Adriatica’’ riječke tvrtke Radiona. Uz urbani mobilijar posađeno je i autohtono bilje, a sljedeći je korak postavljanje pločica s nazivima biljaka.