INOVACIJE

Novi uspjeh kastavskog izumitelja Stipana Orčića. Njegov aktuator fotosinteze osvojio je zlato u Selulu

Vladimir Mrvoš

Aktuator fotosinteze pretvara energiju sunčeve i umjetne svjetlosti u energiju primjenjivu u procesu ljudskog metabolizmaKASTAV – Stipan Orčić, inovator iz Kastva, osvojo je sa svojom inovacijom »Aktuator fotosinteze« zlatnu medalju na izložbi inovacija u Seulu – 1st Asia Creative Invention Proposition Festival (WCiPF). Organizatori manifestacije bili su Asia Invention Association (AIA) i Korea Invention News (KINEWS), izložba je trajala od 17. do 20. svibnja, kada je održana završna ceremonija proglašenja nagrađenih u Chungmu Art Hall Convention Center. Sudjelovali su inovatori iz 43 zemlje s više od pet stotina inovacija.


Energija impulsa


Orčić je izložio svoju inovaciju putem online prezentacije. Osim zlatne medalje, Korea Invention Academy (KIA) nagradila je izum sa Special Awards. Ubrzo su stigla i pismena priznanja u Kastav. Inovacija »Aktuator fotosinteze« pretvara energiju sunčeve i umjetne svjetlosti u energiju primjenjivu u procesu ljudskog metabolizma, s ciljem jačanja i oporavka ljudskog organizma. Fotosintetska ploča s receptorima u svojim ćelijama, apsorbira energiju sunčeve ili umjetne svjetlosti. Novostvorenu energiju aktuator pretvara u impulse i prosljeđuje ih u mrežne impulsore, smještene u manžeti i u pokrivaču. Manžeta se koristi omatanjem oko ruke, noge ili samo prisloni uz tijelo na željeno mjesto, a pokrivačem se pokrije tijelo korisnika. Energija impulsa pospješuje ljudski metabolizam u oba njegova procesa – katabolizmu i anabolizmu. U prvom se procesu razgrađuju organske tvari, a u drugom se procesu odvija izgradnja staničnih dijelova. Iako fotosinteza spada u nečovječji metabolizam, ovaj inovativni uređaj omogućuje njeno aktivno sudjelovanje i u procesima ljudskog metabolizma.


Niz nagrada


– Uređaj je namijenjen za korisnike s formiranim organizmom za osobnu upotrebu, te u bolnicama, rehabilitacijskim i centrima za uljepšavanje. Primjenjiv je i u flebologiji, koja se bavi problemima venskog sustava i proširenim venama. Tretmanom ovim uređajem osnažuje se tkivo vena i mišićno tkivo oko vena, što pospješuje protok venske krvi i sprječava njihovo proširenje, rekao je Orčić koji je na ‘Natječaju za inovatore 2022.’ Primorsko-goranske županije dobio nepovratna sredstva za sufinanciranje razvoja inovacije.
Stipanu Orčiću ovo je samo jedna u nizu međunarodnih nagrada i priznanja vezanih za inovacije, kojima se bavi još od 1977. godine. O svom bogatom inovatorskom radu objavio je i zanimljivu retrospektivu svog inventivnog rada pod nazivom »Život s inovacijama«. Rođen je 1950. godine na sjeveru Bačke, u Subotici je završio Željezničku industrijsku školu, a u Rijeku dolazi 1972. godine i zapošljava se u brodogradilištu »3. maj«. Upravo se na poslu u brodogradilištu javljaju i prve ideje, koje postaju inovacije koje patentira. Tako su njegove brojne inovacije patentirane još u bivšoj državi, a od osamostaljenja Republike Hrvatske, Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo podnio je 32 zahtjeva za priznanje patenata. Sa svojim inovacijama gostovao je na brojnim svjetskim izložbama, a za izuzetna postignuća i zasluge u promicanju inovacijske djelatnosti dobio je i nagradu »Ivan Luppis«, koju dodjeljuje Savez inovatora Primorsko-goranske županije.


Prva inovacija na izložbi Rast Yu sredinom 70-ih


Već sa svojom prvom inovacijom, sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Orčić je dobio i prvo veliko priznanje. Tada je na najvećoj izložbi inovacija, Rast Yu, koja se održavala u Dvorani mladosti na Trsatu, dobio Srebrnu plaketu za »Model rashladnika ulja za brodski motor«. Osim plakete, dobio je i veliko stručno priznanje jer mu je maketa poslije izložbe završila u Brodograđevno-industrijskoj školi kao tehničko pomagalo učenicima koji su se školovali za to zanimanje. Baveći se realizacijom svojih ideja, koje je pretočio u inovacije, većinu njih odlučio je i patentirati, pa posjeduje patente za brojne zanimljive inovacije od kojih su najpoznatije – »Kuća od gumirane konstrukcije« i »Aparat za palačinke«. Stekao je i značajan ugled u međunarodnim inovatorskim krugovima, a postao je i suradnik na međunarodnim izložbama inovacija. Za ukupni doprinos inovatorstvu, za inovacije »Bežični prijenos el. energije«, »Uređaj za ultrazvučno tretiranje zemljišta« i »Posuda za kuhanje s miješalicom« nagrađen je diplomom i zlatnom medaljom »Club de Inventores Españoles«. Osim što je za svoje inovacije dobio preko stotinu priznanja i nagrada, 2010. godine dobio je i Godišnju nagradu grada Kastva za doprinos u inovatorstvu.