Konferencija za medije

Županija najavljuje novinu u Domu zdravlja u Parku Nikole Hosta: Novi uređaj smanjit će liste čekanja

Sanja Gašpert

Dragica Marač i Đulija Malatestinić

Dragica Marač i Đulija Malatestinić

Ove godine u planu je nabavka i instalacija ultrazvučnog uređaja s tri sonde koji će doprinijeti boljoj dijagnostici malignih bolesti, a primarno će služiti za dodatnu dijagnostiku karcinoma dojke, vodećeg raka kod žena u PGŽ-u i HrvatskojRIJEKA  Na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima izvijestio je o najvažnijim aktualnostima u Primorsko-goranskoj županiji te kazao da su usvajanjem proračuna stečeni uvjeti za pokretanje svih postupaka – od javne nabave, raspisivanja natječaja do pokretanja kapitalnih projekata. Komadina se osvrnuo i na uspješnu turističku 2021. godinu, u kojoj je ostvareno 80 posto turističkog prometa iz rekordne 2019. godine i 40 posto više nego prošle godine.– Turizam u PGŽ-u se pokazao kao otporan i kvalitetan, ostvareno je 15,2 milijuna noćenja i 2,35 milijuna dolazaka, od čega najviše na Krku, koji je ostvario udio od 30 posto županijskog turističkog prometa, Cres i Lošinj ostvarili su udio od 20 posto, crikveničko-vinodolska rivijera 15 posto, Opatija deset i Gorski kotar jedan posto turističkog prometa županije. Najviše gostiju imao je obiteljski smještaj, slijede kampovi i hoteli, a pojedine kategorije smještaja ostvarile su promet i bolji od rekordne 2019. godine. Najbrojniji gosti u našoj županiji bili su Nijemci s ostvarenih pet milijuna noćenja, kazao je župan Komadina. Dodao je da je u tijeku intervencija na moru vezana uz nasukanu kočaricu kraj Valuna, gdje su Lučka kapetanija i snage civilne zaštite na terenu, a nema žrtava niti opasnosti od onečišćenja mora. Župan Komadina podsjetio je i na prošlogodišnje spašavanje dva pomorca u čemu je sudjelovala Lučka kapetanija Rijeka.


EU sredstva


Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić kazala je da su na županovom kolegiju donešene odluke o nagrađivanju vrhunskih sportaša, pojedinačno ili ekipno, s 250.000 kuna, kao i u tehničkoj kulturi s 30.000 kuna. Šišić je podsjetila da je u tijeku natječaj za javne potrebe u kulturi u iznosu od 2,1 milijuna kuna, dok će 13. siječnja biti raspisan natječaj za javne potrebe u tehničkoj kulturi, “težak” 700.000 kuna.

– Primorsko-goranska županija i njezine institucije od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova osigurale su 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava za dio vlastitog sufinanciranja projekata, rekao je pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan i pojasnio da su time oslobođena sredstva za daljnje razvojne projekte.– Energetska i razvojna agencija PGŽ-a usvojili su planove rada, a temeljni zadatak je intenziviranje korištenje sredstava europskih fondova. Razvojni programi pokazuju se uspješni i na terenu, a jedan od njih je razvoj mreže malih sanjkališta u Gorskom kotaru kojim su iznimno zadovoljni i korisnici i stanovnici. Stoga je i ove godine osigurano sufinanciranje u visini od 1,5 milijuna kuna za razvoj dodatnih sanjkališta, kazao je Krpan.


Naručen projekt snižavanja rive u luci Mrtvaška


Na upite novinara o aktualnostima u luci Mrtvaška, pročelnica Upravnog odjela za promet, pomorstvo i prometne veze Nada Milošević kazala je da je naručen projekt snižavanja rive s postojeća dva metra visine.
– Moram reći da prema saznanjima koje imamo i prema uputama stručnjaka, rive se i projektiraju na visinu od dva metra u uvjetima katamaranskog prijevoza. Jedan dio rive je prilagođen brodicama mještana Ilovika, međutim, vezano za dodatno inzistiranje da se održi stari način prometovanja, i u odnosu na teret i u odnosu na plovila, od Rijeka projekta je naručena izrada projekta. Očekujemo, možda već i danas, da Lučka uprava dobije informacije što to znači u vremenu i novcu, a projekt mora dodatno odobriti i SAFU, rekla je pročelnica Milošević.
Župan Komadina dodao je da je zamjenica Marina Medarić zadužena za operativne sastanke u Ministarstvu i sa svim dionicima u procesu kako bi se ispoštovali postignuti dogovori.

Novi ultrazvuk


Pročelnik Upravnog odjela za turizma, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan kazao je da nije došlo do značajnog povećanja visine turističke pristojbe za 2022. godinu, a prijedlog odluke bit će upućen Županijskoj skupštini. Najavio je raspisivanje natječaja u vrijednosti od jednog milijuna kuna za sufinanciranje javne turističke infrastrukture, dijelom investicija i dijelom dokumentacije, kako bi gradovi i općine što više projekata kandidirali na plan oporavka i otpornosti.


Ove godine u planu je nabavka i instalacija ultrazvučnog uređaja s tri sonde koji će doprinijeti boljoj dijagnostici malignih bolesti, a primarno će služiti za dodatnu dijagnostiku karcinoma dojke, vodećeg raka kod žena u PGŽ-u i Hrvatskoj. Kako je kazala pročelnica za zdravstvo Đulija Maletistinić, time će biti smanjene liste čekanja i pritisak na zdravstveni sustav. Vrijednost uređaja iznosi 1,3 milijuna kuna s PDV-om, nalazit će se u Domu zdravlja u Parku Nikole Hosta, gdje će zamijeniti uređaj nabavljen 2013. godine, na kojem je do sada obavljeno 43.000 pregleda, istaknula je Malatestinić.


Psiholog u Gorskom kotaru


Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač pozvala je udruge na prijavu na natječaj za financiranje programa i projekata iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima kojim se, među ostalim, financira organizirano provođenje slobodnog vremena, samozapošljavanje invalida, skrb o beskućnicima i prevencija nasilja nad ženama, kojim je osigurano 1.432.000 kuna, a natječaj je otvoren do 25. siječnja. Prema riječima Marač, planirano je ovim natječajem sufinanciranje rada i programa 40-ak udruga. Marač je, također, istaknula da je u prošloj godini na području Gorskog kotara, točnije u Delnicama, Ravnoj Gori i Fužinama, počeo raditi psiholog za ranu detekciju i intervenciju kod teškoća kod djece, a čiju plaću u 50-postotnom iznosu sufinancira Primorsko-goranska županija.


Ekobrodica


Ispred Upravnog odjela za promet, pomorstvo i prometne veze, pročelnica Nada Milošević izvijestila je o donošenju plana redovitog obilaska i nadzora akvatorija PGŽ-a ekobrodicom. Radi se o brodici koju je županiji 2007. godine doniralo nadležno ministarstvo, a glavna joj je funkcija nadzor akvatorija u slučaju onečišćenja, ali i sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja, spašavanja životinja koje padnu u more, kao i uzorkovanja mora. Predviđena je i asistencija gradovima i općinama tijekom turističke sezone za čišćenja prirodnih plaža koje nisu dostupne s kopna. Milošević je dodala da je rebalansom proračuna Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena osigurano 400.000 kuna za uređenje i dogradnju luke u Bakru. Ured Županije objavio je četiri natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija, a očekuje se sufinanciranje više od 300 programa s iznosom od tri milijuna kuna, informirao je pročelnik Ureda Županije Goran Petrc. Natječaji su otvoreni do 31. siječnja, izuzev natječaja za pokroviteljstvo manifestacija koji je otvoren do 31. ožujka.