Prvi vlak

Nova željeznička linija postala pravi hit u Češkoj i Slovačkoj: RegioJetom sutra u Rijeku stižu prvi turisti

Alenka Juričić Bukarica

Kapacitet vlaka je do 560 putnika. Cijena karte od 22 eura od Praga do Rijeke odnosi se na mjesto u kupeu, a cijena karte za kupe s krevetom na istoj relaciji je 30 euraPrvi vlak češke privatne tvrtke RegioJet kreće danas u popodnevnim satima iz Praga i stiže sutra oko 8,45 sati u Rijeku. Prvi je to u nizu vlakova koji će tijekom cijelog ljeta u Rijeku dovoditi goste iz Češke, ali i Slovačke, s obzirom da vlak staje u Brnu i u Bratislavi. Kako je poznato, nova željeznička linija je postala pravi hit u Češkoj i Slovačkoj te je već u prvih nekoliko dana od puštanja karata u prodaju planulo više tisuća njih.


Do sada ih je prodano više od 30.000, a neke linije su već popunjene. Dakle, vlak RegioJeta kreće iz Praga, sa stajanjima u češkim gradovima Brno, Pardubice i Breclav te u slovačkoj prijestolnici Bratislavi, da bi preko Ljubljane stigao u Rijeku. Vlakovi na ovoj liniji će imati 12 vagona i kapacitet do 560 putnika. Početna cijena karte od 22 eura, na relaciji Prag – Rijeka, odnosi se na mjesto u kupeu. Isto tako, može se kupiti karta za kupe s krevetom po cijeni od 30 eura. Za turiste iz Češke i Slovačke bit će organiziran i prijevoz od Rijeke do njihovih krajnjih destinacija.


Tako će iz Rijeke RegioJetovi autobusi voziti putnike prema Opatiji, Rapcu, Medulinu, Puli, Rovinju, Poreču, Novigradu, Malinskoj, Šilu, Vrbniku, Krku, Baškoj, Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Sukošanu, Biogradu, Pakoštanima, Omišu, Brelima, Baškoj Vodi, Makarskoj, Podgori, Podaci, Gradacu, Šibeniku, Primoštenu, Trogiru i Splitu, pri čemu će vozni red autobusa biti usklađen s dolaskom vlakova, kako bi se izbjeglo višesatno čekanje.
Vlakovi će iz Praga kretati u 17.20 sati, a u Rijeku će stizati oko osam sati ujutro, što znači da se sutra ujutro na riječkom željezničkom kolodvoru očekuje pravi ljetni šušur. Inače, najavljeno je kako će od 11. srpnja, ova linija vlakom prometovati svakodnevno. Češki RegioJet surađuje s Hrvatskim željeznicama, Slovenskim željeznicama i mađarskom tvrtkom Continental Railway Solution.