Zeleno svjetlo Senata

NOVA VISOKOŠKOLSKA USTANOVA U RIJECI Fakultet dentalne medicine iduće akademske godine

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

RIJEKA – Senat Sveučilišta u Rijeci donio je odluku o imenovanju povjerenstva za utvrđivanje opravdanosti osnivanja Fakulteta dentalne medicine, a navodeći kako se radi o dugogodišnjoj inicijativi rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da je na posljednjoj sjedjnici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta također podržana inicijativa osnivanja nove visokoškolske ustanove i to temeljem izrađenog elaborata.– Osnivanje Fakulteta dentalne medicine zajednička je inicijativa Medicinskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci, a formirano povjerenstvo ima zadatak ocjeniti izrađen elaborat te očekujemo da će izvješće o elaboratu biti gotovo u srpnju, kaže rektorica.

Želja je riječkog Sveučilišta da u novu akademsku godinu uđe s novim fakultetom koji bi bio smješten u Krešimirovoj ulici, a ukupno bi četrdesetak znanstvenika s Medicinskog fakulteta prešlo na radno mjesto u novu ustanovu, dok bi na predklinici predavali zajednički nastavnici Medicinskog fakulteta i Fakulteta dentalne medicine. Osnivanje nove visokoškolske ustanove Medicinski fakultet vidi kao mogućnost razvoja i puta prema proširenju upisnih kvota, a upravo su upisne kvote i to diplomskih studija također bile tema sjednice Senata. Naime, na diplomske sveučilišne i stručne studije ove će se godine moći upisati 2.438 studenata, a rektorica pojašnjava da je riječ o povećanoj upisnoj kvoti iz razloga što se uvode tri nova studijska programa.


Riječ je o diplomskom studiju primaljstva Fakulteta zdravstvenih studija, kao i novom diplomskom studiju prevoditeljstva Filozofskog fakulteta te združenom diplomskom studiju turizam Fakulteta za menaddžment u tutizmu i ugostiteljstvu i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Sva tri nova studija dobila su akreditacije, a među ukupnom upisnom kvotom za diplomske studije najveći broj mjesta, 1.572 odnosi se na redovne, dok je 785 mjesta namijenjeno izvanrednim studentima.