Županov press kolegij

Nikad veći proračun za odgoj i obrazovanje

Barbara Čalušić

»Raste« nova dvorana Medicinske škole / Foto M. GRACIN

»Raste« nova dvorana Medicinske škole / Foto M. GRACIN

Sadrži tri kapitalna projekta, dogradnju Osnovne škole Ivana Rabljanina na Rabu, izgradnju sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci te opremanje regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole u OpatijiRIJEKA  Proračun Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije u 2022. godini najveći je dosad i iznosi gotovo 603 milijuna kuna. Sadrži tri kapitalna projekta, dogradnju Osnovne škole Ivana Rabljanina na Rabu, izgradnju sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci te opremanje regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole u Opatiji u iznosu od 58 milijuna kuna financiranih europskim sredstvima. Pročelnica odjela Edita Stilin zahvalila se svima koji rade u školstvu što se odgojno-obrazovni proces unatoč epidemiji odvija nesmetano.


– Vrlo brzo na Županijskoj skupštini glavna točka bit će proračun PGŽ-a, a proračun Odjela za odgoj i obrazovanje najveći je ikad. U njemu su tri velika kapitalna projekta, a što se tiče investicijskog održavanja gotovi smo sa svime. Imali smo radove na pedesetak škola i nedavno smo primjerice završili kompletnu izmjenu prozora na Osnovnoj školi Bakar u vrijednosti od 650 tisuća kuna i završili galeriju u Srednjoj školi za primjenjenu umjetnost, rekla je Stilin.


Županija je dodijelila sedam novih stipendija studentima deficitarnih zanimanja, a njih 30 je obnovljeno. Stipendije iznose tisuću kuna na mjesečnoj razini, a PGŽ ih dodjeljuje 20 godina u što je uloženo gotovo osam milijuna kuna.
Provedbom programa potpora inovatorima nagrađeno je 23 inovatora s iznosom od 150 tisuća kuna. Za prva tri mjesta dodijeljeno je 17 tisuća kuna, za sljedeća tri 12 tisuća, potom devet tisuća, dok su posljednji nagrađeni simboličnim iznosom od dvije tisuće kuna.


– Ovogodišnji novitet je potpora mladim inovatorima do 30 godina starosti, a upravo su oni bili najuspješniji na natječaju čime su ostvarili dodatno financiranje. Riječ je o najdugovječnijem programu PGŽ-a za potporu poduzetništvu koji se provodi u kontinuitetu 25 godina, a do sada je financirano 128 inovacija, istaknuo je Mladen Brajan, pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj u PGŽ-u.
Zamjenica župana Marina Medarić istaknula je da su u ribarskim lukama u Malom Lošinju i Mošćeničkoj Dragi postavljene mobilne ribarske kućice u sklopu EU projekta »Adri.SmartFish« ukupne vrijednosti 765.750 kuna.


– U dogovoru s našim lučkim upravama postavljene su kućice, a namijene su lokalnim ribarima kao spremište ribarskog alata i kao spremište granuliranog leda. Cilj je lakše povezivanje ribara s lokalnim stanovništvom, odnosno prodaja ribe na lokalnom tržištu i što bolji učinak na održivost malog ribarstva. U tijeku je uređenje unutrašnjosti kućica i nabava opreme, najavila je Medarić.