Cvjetanje

Nastavni zavod za javno zdravstvo građanima PGŽ: Čuvajte se ambrozije!

Sanja Gašpert

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Preporučuju građanima da koncentraciju peluda u zraku provjere na alergijskom semaforu na webu Nastavnog zavodaNastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije podsjeća građane kako je još uvijek u tijeku sezona cvjetanja ambrozije, što stvara brojne probleme alergičarima te je potrebno pratiti peludni kalendar i peludni semafor.


– Iako se s dolaskom hladnijeg vremena smanjuje učestalost i intenzitet alergijskih reakcija zbog manje koncentracije peludnih čestica u zraku, cvjetanje ambrozije, jedne od najjače alergenih korovnih biljaka, događa se upravo u razdoblju od srpnja pa sve do listopada.


Alergijski semafor


S obzirom da posljednjih desetljeća alergijske bolesti poprimaju epidemijski karakter, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije aktivno prati koncentraciju peluda u zraku, koju je moguće provjeriti na alergijskom semaforu na web stranici NZZJZ PGŽ.
Preporuka je da pored peludnog semafora osobe sklone alergijskim reakcijama na pelud redovito prate i sezonalnost cvjetanja ostalih trava i biljaka koja je prikazana na peludnom kalendaru.


Kod alergičnih osoba pelud ambrozije izaziva peludnu hunjavicu popraćenu sa simptomima u nosu i očima, kao što su kihanje, svrbež, pojačana sekrecija ili začepljen nos, svrbež, suzenje i pečenje očiju, otekline kapaka, a može izazvati i simptome astme s ponavljajućim epizodama piskanja u prsima, osjećajem otežanog disanja i nedostatka zraka, pritiskom u prsima te kašljanjem i to najčešće noću ili rano ujutro, ističu u NZZJZ PGŽ-a.


Prate koncentraciju peluda u zraku


Nadalje, dodaju, kako obzirom da je Hrvatska turistička destinacija i sve više pruža usluge zdravstvenog turizma, potencijalni turisti koji su osjetljivi na pelud ambrozije sve se više raspituju o koncentracijama peludi na našem području i tu informaciju uzimaju u obzir kao jedan od kriterija za odabir svoje destinacije za odmor.


Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije od 2004. godine prati zastupljenost alergenoga peluda u zraku grada Rijeke u sklopu programa “Praćenje vrsta i koncentracije peluda u zraku na području grada Rijeke”, sufinanciranog od Grada Rijeke, Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.


S obzirom na važnost zdravstvenog turizma na području Primorsko-goranske županije, NZZJZ PGŽ je 2018. i 2019. godine u suradnji s Thalassotherapijom Crikvenica proveo projekt pod nazivom “Praćenje koncentracije peluda ambrozije u zraku grada Crikvenice”, a kojeg je sufinancirao Grad Crikvenica, dok je u suradnji s Lječilištem Veli Lošinj, od 2014. do 2016. godine, realiziran projekt “Kvalitativna i kvantitativna analiza peludi u zraku područja Lječilišta Veli Lošinj”.


Ovo su savjeti alergičarima


– NZZJZ PGŽ savjetuje svim osobama alergičnim na pelud da, pored redovitog praćenja alergijskog semafora i peludnog kalendara, za vrijeme visokih koncentracija peluda u zraku izbjegavaju boravak u prirodi, posebno na mjestima gdje se raste ambrozija, a ako se odluče za boravak u prirodi, svakako je poželjno da to bude dan nakon kiše kada je koncentracija peluda najniža.


Također, nakon boravka u prirodi važno je temeljito oprati ruke, istuširati se te obući čistu odjeću, a potrebno je i temeljito oprati i iščetkati kućne ljubimce.


Za vrijeme visokih koncentracija, prostorije je poželjno što kraće provjetravati te izbjegavati sušenje i provjetravanje odjeće i posteljine na zraku, preporuke su NZZJZ PGŽ-a.


Najučinkovitija preventivna mjera


U Zavodu kažu kako je uništavanje ambrozije jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera, stoga je potrebno uklanjati svaku pojedinačnu biljku ambrozije s poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta.


Najbolje vrijeme za uklanjanje ambrozije je razdoblje prije početka cvatnje, odnosno mjesec lipanj, a najefikasnija metoda je čupanje cijelih biljaka s korijenom.


Za velike površine efikasna metoda za uklanjanje biljaka je korištenje učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije, a u skladu s uputom za primjenu koja je priložena uz sredstvo.