Škver u Martinšćici

Nakon pet godina isplata dobiti: “Lenac” će isplatiti 18,8 milijuna kuna dividende

Orjana Antešić

Photo: GPhoto: Goran Kovacic/PIXSELLoran Kovacic/PIXSELL

Photo: GPhoto: Goran Kovacic/PIXSELLoran Kovacic/PIXSELL

Gotovo 82 posto dionica »Viktora Lenca« drži Palumbo grupa i, usvoji li se ovakav prijedlog odluke, bit će to prvi put da se talijanski vlasnik odlučio ostvarenu dobit transferirati na račune dioničara, umjesto na račun brodogradilištaRIJEKA – Nakon pet godina, dioničari Brodogradilišta »Viktor Lenac« mogu očekivati isplatu dividende iz ostvarene dobiti. Takav je barem prijedlog odluke u pozivu za Glavnu skupštinu dioničara ovog kvarnerskog brodogradilišta koja bi se trebala održati 29. lipnja.


Prema tom prijedlogu gotovo cjelokupna neto dobit iz prošle godine u iznosu od 18,8 milijuna kuna rasporedila bi se za isplatu dividende u iznosu od 1,17 kuna po dionici, dok bi se 135 tisuća kuna ostavilo u zadržanu dobit društva.


Gotovo 82 posto dionica »Viktora Lenca« drži Palumbo grupa i, usvoji li se ovakav prijedlog odluke, bit će to prvi put da se talijanski vlasnik odlučio ostvarenu dobit transferirati na račune dioničara, umjesto na račun brodogradilišta.
Palumbo grupa, podsjetimo, preuzela je brodogradilište u Martinšćici 2018. godine, kojem su dotad većinski vlasnici bili zadarska Tankerska plovidba i Uljanik, koji je u međuvremenu završio u stečaju. Sve otad talijanski je vlasnik svake godine ostvarenu dobit redovito pospremao na račun brodogradilišta kao zadržanu dobit. U pitanju je ukupno 93 milijuna kuna koje su tako odlukama Glavne skupštine društva ostajale na računu »Viktora Lenca«. Jedina godina u kojoj je »Lenac« poslovao s minusom bila je 2018. koja je zaključena s 21 milijun kuna gubitka koji se pokrio iz rezervi društva.


Uz Palumbo grupu i sam »Viktor Lenac« koji u trezoru ima 4,91 posto vlastitih dionica, ostatak vlasničke strukture riječkog brodogradilišta raspršen je među malim dioničarima, čiji pojedinačni udjeli ne prelaze granicu od dva posto, a najveći među njima je riječki Jadroagent koji ima 1,93 posto. Posljednji put dividenda je isplaćena 2017. godine, kad je dioničarima brodogradilišta u Martinšćici raspodijeljeno 1,45 milijuna kuna dobiti iz poslovne 2016. godine.


Ako se po jutru dan poznaje, Brodogradilište »Viktor Lenac« brodi još jednom uspješnom poslovnom godinom s obzirom na to da su već u prvom kvartalu ove godine, prema objavljenim izvješćima, zaradili 26 milijuna kuna.