Za neke već gotovo

Najveći broj primorsko-goranskih maturanata danas završava s nastavom

Ingrid Šestan Kučić

Nejednak završetak nastavne godine rezultat je višednevnog štrajka profesora u prvom polugodištuU 32 srednje škole Primorsko-goranske županije ove školske godine 2.345 maturanata privodi kraju svoje srednjoškolsko obrazovanje. Za dio njih, kaže pročelnica Upravnog odjela za odgoj i školstvo Edita Stilin, već je završila nastava i to s krajem prošlog tjedna, a riječ je o učenicima ukupno pet srednjih škola: Prve riječke hrvatske gimnazije, Elektroindustrijske i obrtničke škole, Srednje talijanske škole, Glazbene škole »Ivan Matetić Ronjgov« te Srednje škole »Vladimir Nazor« Čabar.


Svi ostali još uvijek imaju nastavu, a za većinu maturanata srednjoškolsko obrazovanje okončat će se danas, 29. svibnja.


Nejednak završetak nastavne godine rezultat je višednevnog štrajka profesora u prvom polugodištu, a prema podacima Primorsko-goranske županije, u Medicinskoj i Hotelijersko-turističkoj školi Opatija nastava za maturante završila je 26. svibnja, u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji i Prirodoslovnoj i grafičkoj školi završila je 27. svbinja, dok su u Graditeljskoj školi za industriju i obrt maturanti na nastavi bili do jučer, 28. svibnja. U svim ostalim školama, njih 20, nastava za učenike završnih razreda bit će okončana danas.
Ove godine, kaže pročelnica, primorsko-goranske srednje škole imaju 51 maturanta manje nego lani, a njih 32 posto, odnosno 755, završava gimnazijske programe, dok ih 1.590 završava srednjoškolsko obrazovanje u drugim programima. Iako maturanti nastavu privode kraju, najstresniji period tek je pred njima, jer 8. lipnja počinju ispiti državne mature, a te je ispite za ljetni rok prijavilo ukupno 2.197 primorsko-goranskih pristupnika, što je 14 maturanata više nego u prošlogodišnjem ljetnom roku. Ispite mature ove će godine pisati 751 učenik gimnazijskog programa te 1.446 učenika ostalih škola.


Ovogodišnja je državna matura podijeljena u dva bloka, a u prvom bloku koji traje od 8. do 24. lipnja pisat će se ispiti iz obaveznih predmeta mature, dok će se u drugom bloku, od 25. lipnja do 3. srpnja, polagati izborni ispiti, a riječ je o ispitima iz psihologije, logike, informatike, fizike, biologije, kemije, sociologije, povijesti, filozofije, geografije, glazbene umjetnosti. likovne umjetnosti, politike i gospodarstva, vjeronauka te etike. Konačna objava rezultata državne mature bit će 20. srpnja.