Obilježavanje

Najavljen znanstveni skup u povodu jubileja Riječke Majke i Dana Marije Krucifikse Kozulić

Mirjana Grce

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Dani Službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, sadržajna manifestacija u povodu 170. obljetnice rođenja i 100. obljetnice njezinog preminućaU povodu 170. obljetnice rođenja i 100. obljetnice preminuća Službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić (1852.-1922.), utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova – Riječka nadbiskupija, Družba sestara Presvetog Srca Isusova i Metropolitanski pastoralni institut organiziraju sadržajan program od 26. do 29. rujna, među ostalim i prvi znanstveni skup o životu i djelu ove velike Riječanke.


Taj skup će život i djelo Marije Kozulić osvijetliti s različitih aspekata, i bit će održan 27. rujna s početkom u 9 sati u Nadbiskupskom domu u Rijeci.


Održava se u sklopu Dana Marije Krucifikse Kozulić – Riječke Majke, koji traju od 26. rujna do dana njezinog preminuća, 29. rujna.
Program u povodu jubileja Marije Kozulić danas je na konferenciji za novinare u Samostanu Presvetog Srca Isusova, Kući utemeljenja Družbe u Ulici Pomerio, predstavila č. M. Dobroslava Mlakić, vrhovna predstojnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova i postulatorica kauze za proglašenje blaženom Marije Krucifikse Kozulić.


Od 26. do 28. rujna održavat će se trodnevnica s misama u 18 sati u crkvama s kojima je Marija Kozulić bila izrazito povezana: 26. rujna u crkvi Uznesenja Marijina, Veloj crikvi te će nakon mise biti održan koncert u čast Riječke Majke; 27. rujna misu će u samostanskoj kapeli u Ulici Pomerio predvoditi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup; 28. rujna misa će biti slavljena u Veloj crikvi, a nakon mise će biti održan umjetnički program u čast Mariji Kozulić.


Središnje misno slavlje jubileja Marije Kozulić će u katedrali sv. Vida 29. rujna predvoditi mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor.


– Družba sestara Presvetog Srca Isusova, koju je u Rijeci, u svom rodnom gradu utemeljila Marija Krucifiksa Kozulić jedina je autohtona hrvatska redovnička zajednica.


Marija Kozulić bila je osoba koja je išla ususret svima bez obzira na vjeru i narodnost, žena velikog srca za sve potrebite. Bila je žena velike vjere, sigurne nade i milosrdne ljubavi, široke naobrazbe i kulture – gledala je na svijet srcem.


Bila je osoba velikih djela, duha i duhovnosti, pastoralna, karitativna i socijalna djelatnica, graditeljica karitativnih i odgojno obrazovnih ustanova, učiteljica glazbe, stranih jezika, vjeroučiteljica, rekla je među ostalim s. Mlakić.