Prevencija

Najavljen Dan ružičaste vrpce

Bruna Matičić

Foto Siniša Miljević

Foto Siniša Miljević

Svaki rak, pa tako i rak dojke ima rane znakove te sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje bolesti može velike poboljšati rezultate liječenja, rekla je Ira Pavlović RužićDan ružičaste vrpce, humanitarna akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, ove godine obilježit će se tijekom petka, 1. i subote, 2. listopada na Korzu.


Program obilježavanja Dana ružičaste vrpce najavile su Tonka Glažar, dopredsjednica Udruge Nada – Rijeka, Iva Pavlović Ružić, predsjednica Lige protiv raka PGŽ, Emina Grgurević Dujmić iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Nikolina Krasnići iz Medicinske škole u Rijeci i Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.


Kako su istaknule, naglasak ove akcije je na ranom i pravovremenom otkrivanju raka dojke, jedne od najčešćih kroničnih bolesti od kojih obolijevaju žene.
– Svaki rak, pa tako i rak dojke ima rane znakove te sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje bolesti može velike poboljšati rezultate liječenja, rekla je Ira Pavlović Ružić, primarius i onkolog u Kliničkom bolničkom centru Rijeka te je, ističući da je rak dojke izlječiv u 90 posto slučajeva otkrije li se u ranoj fazi, pozvala žene da vode brigu o svojem zdravlju i odazovu se na redovite preglede.


– Prema podacima, u 2020. godini u Hrvatskoj su 722 žene preminule od raka dojke, dok je oko 2.850 žena obolilo od ove bolesti. Nažalost, na obolijenje se ne može utjecati, ali postoji sekundarna prevencija kao važan element u ranom otkrivanju raka dojke i uspješnom liječenju.


U Hrvatskoj se od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a jedan ciklus traje dvije godine te obuhvati oko 50.000 žena u dobi od 50 do 69 godina.


Provođenje programa zasigurno je utjecalo i na činjenicu da je u posljednjih pet godina postignut pad mortaliteta od ove bolesti za 25 posto, što je u konačnici i cilj dobro organiziranih nacionalnih programa, istaknula je Emina Grgurević Dujmić, specijalist radiologije i član povjerenstva za provođenje Nacionalnog programa pri nadležnom ministarstva te dodala da se trenutno provodi sedmi ciklus ovog programa i pozvala je žene da se odazovu na pregled.


Organizator obilježavanja je 22. Dana ružičaste vrpce je Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka, a manifestacija se provodi u suradnji s Gradom Rijeka, Primorsko-goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdrravstvo PGŽ, Ligom protiv raka PGŽ, Medicinskom školom u Rijeci, Udrugom medicinskih sestara, studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, HNK Ivana pl. Zajca i ostalim općinama i gradovima diljem županije.


Cilj ovogodišnjeg djelovanja je prikupljanje sredstava za rad Udruge Nada – Rijeka koja ženama oboljelim od raka već 25 godina pruža psihološku pomoć, edukacije, fizikalnu terapiju i vježbe uz fizioterapeuta.


U povodu Dana ružičaste vrpce udruga je tijekom rujna organizirala niz predavanja u brojnim mjestima diljem županije, a svi građani koji žele svojim donacijama moći će se uključiti u akciju te kupiti ružu, ružičastu vrpcu ili ručne radove članica u petak od 9 do 18 sati te subotu od 9 do 15 sati na Korzu.