Svečani prijem

Nagrađeni najbolji inovatori u PGŽ, Županija za njih izdvojila 150.000 kuna

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Autorima inovacija dodijeljene su nagrade i priznanjaNajbolje inovatore na području naše županije za 2021. godinu Primorsko-goranska županija tradicionalno je nagradila i ove godine, a s ciljem poticanja njihova rada i doprinosa inovatorskoj djelatnosti za to je izdvojila 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava.


Na svečanom prijemu u Mramornoj dvorani Pormorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja zamjenik župana Vojko Braut i predsjednica Povjerenstva za izbor najboljih inovacija Anita Beletić autorima najboljih inovacija dodijelili su nagrade i priznanja, a oni su tom prilikom predstavili svoje inovacije.


– Primorsko-goranska županija već gotovo trideset godina potiče razvoj inovacija i naš je stav da su inovacije temelj proporcionalno progresivnog gospodarstva. Drago mi je što imamo jako puno talentiranih ljudi koji svoje ideje mogu provesti u djelo, istaknuo je Vojko Braut i nagrađenim inovatorima zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Anita Beletić ovom je prilikom istaknula da svake godine zaprimaju sve veći broj prijava, a ove je godine na županijski natječaj prijavljeno čak 24 inovacije, od kojih je čak 11 mladih inovatora do 30 godina starosti koji su se posebno stimulirali.


Prva tri mjesta na listi nagrada osvojili su 17 tisuća kuna, druga tri mjesta 12 tisuća kuna te treća tri po 9 tisuća kuna, a preostalim kandidatima dodijeljeno je 2.042 kuna kao doprinos uloženom trudu i poticaj inovativnom radu u idućim godinama.


Tako su iznose od 17 tisuća kuna osvojili Dorotea Božičević za Mjerni sustav s optomehaničkim senzorom za mjerenje, Ivan Mihelčič za inovativni prijenosni uređaj koji pruža pomoć i sigurnost vježbaču te Andrija Mihelčić i Ivona Miloš za KOMBO – sustav modularnog namještaja.


Druga tri autora koja su nagrađena s iznosom od 12 tisuća kuna jesu Alen Braut koji je osmislio stomatološku zaštitnu komoru za glavu pacijenta, Denis Kovačević i Marko Franović i njihovi autonomni stanovi te Edis Tabaković i njegova INClude radna ploča za djecu s TUR.


Iznos od 9 tisuća kuna osvojili su Hrvoje Galić i Igor Kontuš za bokobran za brodove, Vedran Šarlija za nagibni krovni nosač, Vladimir Valinger za sustav ventilacije i dezinfekcije kojim se smanjuje prijenos virusa u zatvorenim prostorima.


Naime, Županija od 1995. godine bespovratnim sredstvima nagrađuje najbolje inovatore za njihov rad i doprinos inovatorskog djelatnosti, a do danas je izvršen odabir 221 najboljih te su za čak 408 inovacija dodijeljena sredstva za razvoj u iznosu od preko 3,6 milijuna kuna.


Da su poticaji i uložena sredstva dobro usmjerena, govori i činjenica da je preko 128 inovacija dospjelo na tržište te su u funkciji, a za više od 192 inovacije je izrađen prototip.