Poruka za blagdan sv. Vida

Nadbiskup Mate Uzinić: Jedna slika naše Crkve se srušila kako bismo pogledali istini u oči

Mirjana Grce

Mate Uzinić / Foto: V. KARUZA

Mate Uzinić / Foto: V. KARUZA

Najavio je da će Dani sv. Vida početi 9. lipnja te je taj dan u Riječkoj nadbiskupiji proglasio »Danom posta i molitve za žrtve zlostavljanja, za naše obraćenje i za posvećenje Riječke nadbiskupije«



 


 


RIJEKA Ovogodišnja proslava Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke i Riječke nadbiskupije, zatiče nas potresene zbog slučajeva zlostavljanja maloljetnih i ranjivih osoba u našoj nadbiskupiji, o kojima ste prošlih tjedana mogli čitati u medijima. Vjerujem da su činjenice koje su izašle u javnost mnoge od vas sablaznile i duboko uznemirile. Neki su me od vas pitali zašto je bilo potrebno s tim izaći u javnost jer se može dobiti dojam da ništa ne valja, a u našoj nadbiskupiji ima toliko dobrih ljudi, vrijednih i zauzetih svećenika i laika, vrijednih inicijativa i institucija. Narušeno je uvelike i povjerenje ljudi – kako vjernika tako i nevjernika – prema Crkvi kao instituciji i prema njezinim službenicima, a i unutar Crkve, povjerenje koje imamo kao članovi Crkve jedni prema drugima. Istina je da se jedna slika naše Crkve srušila. Međutim ta slika Crkve, koja se srušila, nije bila stvarna. Zato se i morala srušiti, kako bismo se suočili sa stvarnošću, pogledali istini u oči. I kako bismo osvijestili da je od te narušene slike Crkve važniji čovjek. I da u središtu naše brige ne smije biti institucija ni mi sami – ugled institucije i naš ugled – već u središtu moraju biti osobe koje su zlostavljane i naše zalaganje da se slučajevi zlostavljanja u Crkvi zaustave i spriječe, naglašava riječki nadbiskup Mate Uzinić u poruci, koju je vjernicima uputio u povodu blagdana sv. Vida.




Jasno poručuje da suočavanje sa zlom zlostavljanja nužno uključuje progovaranje, a ne šutnju; da se ne može i ne smije »praviti da ne znamo što se događa, okretati glavu, zbog srama, zbog straha, zbog ugleda ili slično«.


– Zločini zlostavljanja vape k Bogu kako bi se zlostavljača zaustavilo i onemogućilo ponavljanje takvih zločina. Progovaranje i pravovremeno djelovanje ključni su u sprečavanju ovoga zla. I, nasuprot mišljenju da se progovaranjem nanosi šteta Crkvi, da je se blati, uništava, radi protiv nje, smatram da bi se upravo šutnjom i nečinjenjem Crkvi i svima u Crkvi, a ponajprije onima koji su žrtve zlostavljanja, nanosila šteta, i to ogromna i teško popravljiva. Također smatram da je upravo progovaranje i traženje oprosta način da našoj mjesnoj Crkvi i Crkvi općenito vratimo kredibilitet. Bez toga ne možemo istinski biti Kristovi svjedoci u svijetu, apostrofira nadbiskup Uzinić.


Podsjećajući da je on u Riječkoj nadbiskupiji već treću godinu, poručuje da se uvjerio da nadbiskupija nastoji izvršavati svoje poslanje predano i zauzeto, na svim razinama, osobito »na karitativnoj i socijalnoj, čemu su dokaz i brojne inicijative kojima je nastojala i nastoji, na sustavan način, pomoći najugroženijima u svojoj sredini, od umirućih do žena žrtava nasilja, beskućnika i migranata«. Na tom tragu sumira: »Dobro treba nastaviti, a sa zlom se suočiti«.


Riječku nadbiskupiju njezin nadbiskup poziva da u proslavu blagdana sv. Vida uđe pokornički i u molitvi. Najavio je da će Dani sv. Vida početi 9. lipnja te je taj dan u Riječkoj nadbiskupiji proglasio »Danom posta i molitve za žrtve zlostavljanja, za naše obraćenje i za posvećenje Riječke nadbiskupije«. Poručuje da neka blagdan sv. Vida i njegov primjer svetosti bude »prilika za ispit savjesti, za obraćenje, preobrazbu i posvećenje«.


– I prilika da krenemo naprijed, zajedno izgrađujući novo lice naše mjesne Crkve. Znam da nije lako, ali ne dajmo se pokolebati. Nemojmo se prepustiti malodušnosti i razočaranju. Nađimo snage za oprost i pomirenje, poručuje uz ostalo nadbiskup Uzinić u poruci koju u cijelosti objavljuje portal Riječke nadbiskupije.