Svetište Majke Božje Trsatske

Na Trsatu se za Velu Gospu očekuje više tisuća hodočasnika

Sanja Gašpert

Mise će biti služene u perivoju svetišta/ Foto SERGEJ DRECHSLER

Mise će biti služene u perivoju svetišta/ Foto SERGEJ DRECHSLER

Nakon dvije pandemijske godine, kada je Trsat pohodilo manje vjernika, na blagdan 15. kolovoza ih se očekuje puno više. Isto tako, nakon dvije godine pauze, vraća se i tradicionalni sajam na Trg Viktora Bubnja, ispred Dvorane mladostiRIJEKA – Najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj – Svetište Majke Božje Trsatske spremno je za jedan od najvećih blagdana Katoličke crkve, blagdan Vele Gospe, za koji tradicija slavljenja seže još u 5. stoljeće, ali je dogmu o Marijinu Uznesenju objavio papa Pio XII. tek 1950. godine, 15. kolovoza.


Bogat vjerski program najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske fra Krunoslav Kocijan, koji je pozvao vjernike i posjetitelje da dođu na Trsat, da se uključe u ovo slavlje, da budu pažljivi i odgovorni jedni prema drugima i da slijede upute odgovornih službi.


Najavili slavlje blagdana - Gino Colazio, Krunoslav Kocijan, Dragana Šmitran Babić i Sanjin Francetić / Foto Sergej DRECHSLER

Najavili slavlje blagdana – Gino Colazio, Krunoslav Kocijan, Dragana Šmitran Babić i Sanjin Francetić / Foto Sergej DRECHSLER


Besplatan prijevoz


– Program trodnevnice počinje već u petak, 12. kolovoza, a mise će od 12. do 14. kolovoza u 18,30 sati predvoditi fra Mislav Lukačević. Prije svake mise u 17,45 sati vjernici će se okupljati na molitvi Marijanske pobožnosti. Nedjeljna, kao i blagdanske mise u ponedjeljak, održavat će se na otvorenom, u perivoju. Na sam blagdan Velike Gospe, u ponedjeljak, 15. kolovoza, mise će biti u 6, 7, 8, 9, 10, 11,30 i 18,30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodi fra Milan Krišto, provincijal, a središnje misno slavlje u 18,30 sati, koje počinje procesijom, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, kazao je fra Kocijan, a na pitanje novinara očekuje li dolazak političara rekao je kako još uvijek nema najava iako, dodao je, oni znaju iznenaditi »u posljednji čas«. Nakon dvije pandemijske godine s manjim brojem posjetitelja, ove se godine očekuje veći broj vjernika i hodočasnika, prema riječima fra Kocijana, više tisuća njih.
Nakon dvije godine pauze vraća se i tradicionalni sajam na Trg Viktora Bubnja, ispred Dvorane mladosti. Zbog njegova održavanja već dan ranije bit će zabrana parkiranja na Trgu Viktora Bubnja, a na sam blagdan Velike Gospe od 6 ujutro do 22 sata uvečer bit će zabranjen promet vozilima na Trsatu i preusmjeravan prema okolnim ulicama. Policija i prometni redari regulirat će promet, a prema Trsatu iz centra grada vozit će i dodatne autobusne linije. Kao i prijašnjih godina, autobusne linije 2 i 8 prometovat će prema voznom redu kao i radnim danom, a pojačano još i od središta Rijeke, točnije od Željezničkog kolodvora prema Trsatu. Prijevoz će toga dana za građane biti besplatan.


– Polcijski službenici Prometne policije zajedno s djelatnicima riječkog Prometnog redarstva regulirat će promet i biti na raspolaganju građanima na posebno postavljenim punktovima, sve zbog sigurnosti hodočasnika. Preporuka je, kao i svih prijašnjih godina, da građani na Trsat ne dolaze osobnim automobilima, nego da koriste javni gradski prijevoz, kazao je zamjenik načelnika Prometne policije Rijeka Gino Colazio, koji je pozvao sve sudionike proslave da poštuju prometnu regulaciju, kao i taksiste da rade tako da ne ometaju druge i osiguravaju protočnost prometa.


Posebna prometna regulacija

 


Uoči blagdana Velike Gospe bit će uvedena posebna prometna regulacija na Trsatu. Zbog održavanja sajma, od nedjelje, 14. kolovoza od 6 sati na snazi će biti zabrana parkiranja na Trgu Viktora Bubnja, a od 12 sati zabrana prometovanja na cijelom Trgu. Na dan blagdana zatvaraju se, od 6 do 22 sata, sljedeće prometnice: Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja Pariza do Frankopanskog trga, Radićeva ulica i Ulica Fra Serafina Schona, Ulica Drage Šćitara – od raskrižja s Marohnićevom do Ulice Fra Serafina Schona, Frankopanski trg te Ulica Slavka Krautzeka – od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom.


– Sva vozila zatečena na lokacijama gdje je na snazi privremena zabrana premjestit će specijalno vozilo »pauk«. Od 16 sati dolazak u Trsatsko svetište moguć je smjerom Mihanovićeva – Marohnićeva – Drage Šćitara i Ulica Fra Serafina Schona. Zabrana vrijedi za sva vozila, osim za vozila javnog gradskog prijevoza, interventna vozila, taksije i vozila s akreditacijom. Molimo sve sudionike za poštovanje privremene prometne signalizacije, kao i poštovanje uputa dežurnih službi na terenu, kazala je Dragana Šmitran Babić iz Rijeka plusa.

Zajedništvo vjernika


Također, blagdan župe slavi i najstarija riječka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje trodnevna duhovna priprava traje od 12. kolovoza do 14. kolovoza. Župnik ove župe, mons. Sanjin Francetić kazao je kako je važno svjedočanstvo zajedništva, a ne nadmetanja, pa je tako glavno misno slavlje ove riječke crkve u nedjelju, 14. kolovoza, u 19 sati, kada počinje sveta misa bdijenja koju će predvoditi riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.


– Oduvijek se nastojalo dati svjedočanstvo zajedništva vjernika Rijeke i Trsata. Riječka župa od pamtivijeka nosi ovaj naslov Uznesenja Marijina. Trodnevnica počinje u petak, 12. kolovoza, a vode je mladomisnici. Svetu misu u petak u 19 sati predvodi vlč. Ivan Seletković, a subotnju, također u 19 sati don Mate Žilić. Iste večeri u 20 sati na programu je duhovni koncert. Svete mise bit će u nedjelju i ponedjeljak u 10 sati, predvodit će ih don Mate Žilić i mons. Nikola Uravić, a misu u ponedjeljak u 19 sati predvodit će mons. Emil Svažić, kazao je mons. Francetić, koji će predvoditi mise u nedjelju i ponedjeljak u 8 sati.


Lani se na Trsatu okupio lijepi broj vjernika / Foto Sergej DRECHSLER

Lani se na Trsatu okupio lijepi broj vjernika / Foto Sergej DRECHSLER


Crikvenica


Veliku Gospu slavi i Župa Uznesenja Marijina u Crikvenici, a vjerski program, kako je najavljeno, počinje već u četvrtak, 11. kolovoza, svetom misom koju u 19 sati predvodi don Luka Klarica. Mise u petak i subotu, 12. i 13. kolovoza u 19 sati predvode don Vjekoslav Đapić i don Josip Radić. U nedjelju, 14. kolovoza, svete mise na rasporedu su u 9, 10 i 20 sati, a nakon mise u 20 sati slijedi procesija svijeća u čast Velike Gospe, zaštitnice grada Crikvenice. U ponedjeljak, 15. kolovoza, na sam blagdan, svete mise bit će u 7, 8, 10 i 19 sati.