Nevjerojatna provokacija

Na Trsatsku gradinu objesili zastavu Italije: ‘Ako je Rijeka Hrvatska onda je Krist umro od hladnoće’

Sanda Milinković

FOTO/YouTube Screenshot

FOTO/YouTube Screenshot

Zamućenih lica i s ruksakom, dečki su sjeli na stoljetne zidine i rekli da „predstavljaju Italiju“.„Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici, u veljači ove godine.


Čini se da pojedinci dijele njegovo mišljenje, pa svojataju i Rijeku. Da se bar neki slaži da je Rijeka talijanska, dokazuje video koji je nedavno osvanuo na YouTubeu.


Zamućenih lica i s ruksakom, dečki su sjeli na stoljetne zidine i rekli da „predstavljaju Italiju“.
Iz ruksaka su zatim izvadili talijansku zastavu i nakon nekoliko minuta – ista je obješena na Trsatskoj gradini.


Nisu niti komentari ništa bolji, jer prvi komentar spominje riječi iz uvoda uz dodatak imena – D’Annunzio. Njega kroz povijest našeg grada poznajemo po „sitnici“ koju su stručnjaci i povjesničari nazvali okupacijom Rijeke 1919. godine, a smatra ga se i protofašistom.


Video od nekoliko minuta počinje s „dobar dan“ i uglavnom prikazuje dogovor mladića oko toga na koju će stranu i kako objesiti zastavu.


„Dečki su danas u Rijeci“ i „predstavljaju Italiju“ može se čuti tijekom uvodnih sekundi.


Nakon nekoliko minuta, dogovoreno je da će se zastava objesiti na „stranu gdje je cesta“.


 „Eto, to je Rijeka – Italija“, ponavljaju dečki dok se s Trsata vijore zelena, bijela i crvena boja.  


U komentarima ispod videa može se pročitati: „Čast Talijanima, velika gesta!“, kao i poveća količina „srca“ uz naziv „Fiume“.


Nekome se gesta ipak nije svidjela pa je napisao: “To što ste stavili lava na vrh Austro-Ugarske zgrade, ne čini grad talijanskim. Pravilno pročitajte povijesne knjige”.