Sjednica

Na svečanosti za Dan Grada Kastva uručene nagrade ovogodišnjim laureatima

Slavica Kleva

Dobitnici gradskih priznanja s gradonačelnikom Kastva Matejom Mostarcem

Dobitnici gradskih priznanja s gradonačelnikom Kastva Matejom Mostarcem

Nagrade Grada Kastva za 2021. godinu dobili su Mira Bujan i Josip Vrlić, priznanje je dobilo Glazbeno društvo Spinčići, počasni građanin je Igor Brešan, javna priznanja posmrtno su zaslužili Zdenko Jurčić i Borislav JelušićNa krilima glazbenih nota Glazbenog društva Spinčići i muške klape Kastav, Gradskoj loži održana je svečanost povodom Dana Grada Kastva.


Mnoštvu uzvanika, sugrađana Kastva, načelnika i gradonačelnika gotovo svih susjednih općina i gradova, uvodnom pozdravnom rječju obratio se gradonačelnik Matej Mostarac.


– Poštovani uzvanici, dragi prijatelji Kastavke i Kastavci, još jednom zahvaljujem na povjerenju kojim sam dobio priliku ostati na čelu ovog našeg lijepog grada.Kroz povijest Kastav je bio središte ovog kraja, mnoge nacionalno važne ideje potekle su upravo iz ovog grada.
PrIje par dana proslavili smo 150.obljetnicu Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka i podsjetili se na ono važno, “Složimo se”. Najbolji pokazatelji ispravnog puta su demografski podaci.


Iz Kastva se ne odlazi, tu mlade obitelji dokaže stvarati novi dom. To nam je velika sreća, ali i izazov. Držati standard predškolskog odgoja,izgraditi novu školu, osigurati bolju zdravstvenu zaštitu, jačati komunalni standard… sve su to prioriteti u narednom razdoblju, istaknuo je, između ostalog, Mostarac.


Radi se puno i kvalitetno


– Iza nas je nikad teža godina obilježena koronavirusom, no, sa zadovoljstvom mogu reći da je gradski proračun stabilan i da se ovih dana završavaju kapitalni projekti u čiju smo realizaciju krenuli sami ili uz pomoć europskih fondova upravo u jednoj od najtežih godina nakon Domovinskog rata.


Radimo puno, brojna priznanja dokazuju da radimo kvalitetno, stoga se zahvaljujem zamjenicima Daliboru Čikoviću i Deanu Jurčiću koji uz mene nastavlja te svim djelatnicima gradske uprave, mladoj proaktivnoj ekipi koja uspješno prati i realizira sve dokumenate, ali i projekte financirane europskim novcem.


Koristim priliku čestitati i novim vijećnicima koji će za koji dan prisegnuti i preuzeti veliku odgovornost razvoja Kastva u iduće četiri godine, kazao je Mostarac.


Nagrada Grada Kastva za 2021. godinu uručena je Miri Bujan za doprinos razvoju turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva te povodom punih 50 godina djelovanja restorana “Villa Mira”.


Josipu Vrliću uručena je nagrada Grada Kastva za 2021. godinu za postignute iznimne sportske rezultate u klubu i reprezentaciji.


Zahvaljujući njegovom golu, vaterpolska reprezentacija ishodila je odlazak u Tokio.


Foto galerija: Svečanost za Dan Grada Kastva


Priznanje Grada Kastva u povodu 100 godina osnivanja Društva, za značajan doprinos razvoju kulture grada Kastva ali i promociju Kastva u Europi dobilo je Glazbeno društvo Spinčići.


Počasnim građaninom proglašen je Igor Brešan za dugogodišnju suradnju i doprinos u promicanju ugleda Kastva koji je ujedno u ime svih nagrađenih toplim riječima javno zahvalio izrekavši svim Kastavcima – jedno veliko hvala.


Javno priznanje, posmrtno Zdenku Jurčiću, uručeno je njegovoj obitelji, supruzi Mariji, za doprinos razvoju sporta i promociji Kastva, te obitelji Borislava Jelušića, odnosno njegovoj supruzi Dijani, za dugogodišnje djelovanje i značajan doprinos razvoju Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav.


Brojni gosti


Teško je izdvojiti sve goste i uzvanike koji su se odazvali pozivu gradonačelnika i njegove administracije, no, pljeskom su pozdravljeni potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac, saborski zastupnici Mirela Ahmetović, Marin Miletić te Erik Fabijanić, kao i župan primorsko goranski Zlatko Komadina, gradonačelnik Zlatara, Umaga,Vrbovca, Vrgorca, Jelse, Žminja, ali i velečasni, kastavski župnik Sv. Jelene Križarice Mijo Gajić.


Uz antifašističko nasljeđe, Kastav štiti hrvatski identitet kroz stoljeća, kazao je župan Komadina prilikom čestitanja najavivši i dalje dobru suradnju na projektima istaknuvši u prvom redu gradnje škole u Rešetarima, ali i cestu od Srdoča do Rijeke.


U ime svih načelnika i gradonačelnika Gradu slavljeniku čestitku je uputio gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić koji je podsjetio da nije riječ o samo lijepom gradu već gradu bogate kukturne baštine i povijesnog nasljeđa.


– Nije to samo uzvišeni, grad na bregu, nego i spoj modernih, inovativnih ideja u skladu sa “starim”. Mi vas svi gledamo i pratimo i na neki način ste nam putokaz, kazao je Čandrlić.


U ime gradova izvan PGŽ-a obratila gradonačelnica Zlatara Jasenka Augušta Pendek naglasivši da grad čine ljudi, onu mu daju dušu i to je nemjerljivo, kazala je.gradonačelnica Zlatara.


Mnoštvo događanja


Uz svečano obilježavanje Dana Grada Kastva uručenjem nagrada i priznanja najzaslužnijim sugrađankama i sugrađanima, Kastav će i ovaj tjedan nastaviti prigodnim akcijama i događanjima slaviti Grad.


Osim što je u subotu održana šetnja po Kastavštini u organizaciji Turističke zajednice, u crkvici sv. Sebastijana i Fabijana otvorena je izložba fotografija “Naš stari grad”, a realizirana je i šetnja Kastvom s mladim Kastavcima iz udruge Trija pod nazivom “365 metara nad morem”.


Ssvečanosti u nedjelju prethodilo je otvaranje Parka umirovljenika Pelini, a održan je i promenadni koncert Glazbenog društva Spinčići.


Nakon svečane sjednice sliejdi koncert Giipuja pod vodstvom jazz kontrabasiste Damjana Grpca.


Tijekom ovog tjedna bit će organizirana akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi po mjesnim odborima, a u petak u Crkvi sv. Trojice otvorenje izložbe keramike Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav.


Subota je rezervirana za mlade i sport, radionica za najmlađe na Fortici, a od jutarnjih sati bit će održane 58. Kastavske sportske igre uz dodjelu nagrada učenicima OŠ Milan Brozović za postignute uspjehe u sportskim natjecanjima.