PLACA

Na riječku tržnicu stigle prve ovogodišnje šparoge, cijena im je 250 kuna za kilogram

Slavica Kleva



Puno kiše, pa potom sunce, i evo ih, niknule su prve šparoge. Stigle su i na glavnu tržnicu, točno je da su prve najslađe, ali i najskuplje. Na dva prodajna štanda, u macevima od desetak do 12 dekagrama i cijenom od 25 kuna, dakle kilogram 250 kuna, sztižu s obronaka Brseča.


No, malo dalje, u zdjeli punoj vode osvježavale su se i prve dalmatinske šparoge, kod prodavačice Kate mac 20 kuna, odnosno kako je istaknula cijenu, za kilogram 200 kuna. Kaže nam da je zadovoljna, da kupaca ima, jer kao svako prvo povrće, tako i šparoga nađe put do kupca. Eh, da, tada nastaje i trilema, da li prvu šparogu samo lešati s tvrdo kuhanim jajima pa obilato preliti maslinovim uljem ili pak napraviti prvu fritaju. I baš kad se čovjek odluči, sjeti se i rižota sa šparogama, pa je uistinu teško odabrati način na koji pripremiti prve šparoge. No, bilo kako bilo, važno je krenuti s detoksikacijom i proljetnim čišćenjem bubrega, ali i cijelog organizma.


I ostalo povrće je izvanredne kvalitete, prekrasna raštika, zdrava za proljetno čišćenje, je po 20 kuna, doznajemo da stiže iz Dalmacije pa joj je u ovom trenutku cimica, uz mladi kelj, jedini konkurent. Korijen celera je 30 kuna po kilogramu, izvrstan je u salatama, ali ni pohan nije loš odabir. Uz špinat po 20 kuna i blitvu koja se prodaje po 16 kuna, te brokul koji je također došao s dalmatinskih polja, izbor povrća je i više nego odličan. Salata, mjerice miješane salate, rotkvice, mlada kapula… uistinu ima svega za pripremiti dobar ručak.




Kad se tome pribroji i pojava plave ribe koje nije bilo nekoliko dana zbog punog mjeseca, tada nema dileme što kuhati. Srdela i inćuna bilo je po 20 kuna, negdje oko podneva srdela se prodavala za upola manju cijenu, ali je bilo i svježih mrkača po 50 kuna. Oslića, ovisno o veličini, po 40, 50, 60 kuna. Baš kao i škampi kojih je, ovisno o veličini, bilo u rasponu od 100 do 240 kuna. Pišmolja također u rasponu od 50 do 60 kuna, tako da nema bojazni, ovih dana će i ribarnica biti sve bogatija.