Priče s place

Na riječku ribarnicu konačno se nakon mjesec dana vratila plava riba. Ovo su cijene

Katarina BošnjakU ribarnicu centralne riječke tržnice napokon su stigli prvi ulovi plave ribe, nakon što ih nije bilo mjesec dana. Inćuni su se mogli kupiti po 5 eura, plavice po 8, a srdele po 4 eura za kilogram. Kao i obično, moglo se naći i oslić, a ovisno o veličini cijena se kretala između 5 i 10 eura, bilo je tu i škampa koji su stajali uglavnom oko 25 eura te nekoliko raža za 10 eura po kilogramu. Osim toga, mogle su se kupiti i lignje, također za 25 eura po kilogramu te mrkači za 10 eura, a kod nekih prodavača i grdobina za 16 eura.


Evo dva recepta za odličan ručak koji možete skuhati ako ste se zaželjeli svježe ribe iz ribarnice. Ako ste ovih dana planirali roštiljati, dobra informacija je da se srdele, osim u pećnici, odlično pripravljaju i na roštilju. Pripremite roštilj i zagrijte ga na srednju temperaturu, srdele operite i osušite te pecite 3 do 4 minute sa svake strane.


Na kraju prelijte sokom od limuna i začinite peršinom te svježe mljevenim crnim paprom. Ako pak trebate recept za koji nije potreban izlazak iz kuhinje, oslić i škampi zapravo su odlična kombinacija u rižotu. Potrebno vam je 200 grama oslića narezanog na komade te 15 grama škampa, jedan sitno nasjeckan luk, malo sjeckanog češnjaka, 200 grama riže i pola litre ribljeg temeljca, a po želji možete dodati i malo bijelog vina. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani luk.
Dok se luk dinsta dodajte češnjak, a zatim na ulju popržite i rižu prije kuhanja. Nakon dvije minute dodajte bijelo vino i riblji temeljac te ostavite da se kuha oko 20 minuta, a u međuvremenu u drugoj tavi na maslacu nekoliko minuta pržite oslić i škampe. Kad je riža gotova, dodajte pečeni oslić i škampe te lagano promiješajte i prije posluživanja začinite po želji.