Placa

Na riječkoj tržnici prve ovogodišnje rotkvice, ali i i još neki vjesnici proljeća – visibabe i jagode

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica KlevaTreba joj dobra i kvalitetna zemlja, ali i topla ruka. Potkraj rujna sam je posadila, evo, prije neki dan sam počela ubirati prve rotkvice, za nepunih pet mjeseci, kaže nam prodavačica Alenka, koju mnogi kupci na glavnoj riječkoj tržnici ne zaobilaze s obzirom na to da je jedna od mnogih prodavačica koje uvijek imaju domaću salatu. Nije samo riječ o domaćoj salati, već i o rigi, potočarki, mladom špinatu, miješanoj salati, salatini čija mjerica stoji 10 kuna.


Kod prodavačice Alenke uvijek ima domaće svježe blitve, mlade kapule, mrkva je nezaobilazna, kao i celer i peršin… No potvrđuje da je rotkvica tek krenula, bit će je narednih mjeseci u dovoljnim količinama, a ona prva čija je cijena bila 10 kuna za mac, sad je spuštena na 6 kuna.


Na tržnici je još jedno proljetno osvježenje, prodavačica je došla sa stručcima visibaba, kaže da ih je nabrala u blizini Permana, gdje i živi. Prodavačica do nje nudi ćuke, također prave vjesnike proljeća, cijena maca je 15 kuna. Pojavile su se i uvozne jagode, mjerica od pola kilograma stoji 25 kuna, prodavačica uvjerava da su dobre, kvalitetne i slatke, no jedino u što smo se uvjerili jest njihov opojan miris.
Gužvu u ribarnici dodatno je otežala »instalacija« koja je preko noći osvanula u interijeru. Postavit će se nova rasvjeta u cijelom prostoru zbog čega je bilo neophodno dignuti skelu s obzirom na to da se radi o visokim stropovima. Uz već postojeće epidemiološke mjere i zaštitu kupaca, prodavačice baš i nisu izrazile zadovoljstvo postavljanjem dodatnih »prepreka« premda znaju da će u svakom slučaju biti bolje, svjetlije.


Srdela i inćuna bilo je jučer u dovoljnim količinama, prodavala se srdela po 20, inćuni po 30 kuna, na nekoliko mjesta bilo je nešto malo papalina po 30 kuna za kilogram. Bilo je i svježih sipa s Cresa, po cijeni od 120 kuna za kilogram, uz već redovnu ponudu oslića po 60 i 80 kuna, ali i druge bijele ribe.