Proljetna poslastica

Na riječkoj tržnici prodaje se mladi češnjak. Doznali smo zgodan recept za gustu juhu od njega

Slavica Kleva



Za neke je mladi češnjak prava poslastica s proljeća, ne samo zato što je zdrav, nego što je pun sokova i mirisa. Na glavnoj tržnici mu je cijena 50 kuna za kilogram, na Brajdi je nešto jeftiniji, kilogram je 45 kuna. Stoga ne čudi što je umirovljenica Davorka koju smo zatekli ispred štanda s mladim povrćem kupila mac od četiri češnjaka.


– Nema bolje juhe od guste juhe od mladog češnjaka, meni je recept dala moja susjeda, nije zahtjevan, a juha je izvrsna. Uz jednu glavicu luka na malo maslinova ulja treba izdinstati glavicu grubo narezanog češnjaka.


Pazite da vam ne zagori i dodajte žlicu brašna pa dobro promiješajte. Tada dodati pileći temeljac, otprilike pet šalica, i pustiti da lagano vrije dvadesetak minuta. Staviti i par grančica majčine dušice, posoliti i popapriti po želji. Zatim štapnim mikserom napraviti gustu juhu, a u međuvremenu napravite čvrsti snijeg od bjelanjka i postepeno ga umješajte u juhu. Kad se naprave »bijele niti«, maknite s vatre. Tada žumanjak pomiješajte sa žlicom octa i postepeno dodavajte u juhu uz stalno miješanje.




Ja obično fetu starog kruha narežem na kockice i pomiješam s malo putra i na tavi ga prepržim. Juha je izvrsna – kazala nam je simpatična sugovornica Davorka.