Svjetski dan

Na riječkoj transfuziji u srijedu darivaju darivatelje krvi

Sanja Gašpert

Unutar promocijskog kutka zamišljeno je da se svakom darivatelju na temelju njegove krvne grupe i njegovih osobina dodjeli specifična vrsta proizvoda protiv komaracaPovodom Svjetskog dana darivatelja krvi, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u suradnji s tvrtkom Johnson & Johnson diljem Hrvatske darivateljima daruje proizvode Autan.


Promocija će se održavati četiri dana u četiri regionalna transfuzijska centra, a riječki dio akcije odvijat će se u srijedu, 9. lipnja, u terminu od 8 do 19 sati na štandu pored Poliklinike Rijeka (Cambierijeva 17).


Unutar promocijskog kutka zamišljeno je da se svakom darivatelju na temelju njegove krvne grupe i njegovih osobina dodjeli specifična vrsta proizvoda protiv komaraca.
Uz proizvode, darivateljima će biti podijeljene i prigodne majice s logotipom promotivne akcije, u koju su uključeni svi transfuzijski centri.


Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja s ciljem ukazivanja na važnost i potrebe sigurne krvi i krvnih pripravaka, a ujedno je i zahvala svim dobrovoljnim darivateljima krvi. Svake godine spašavanje milijuna života ovisi o transfuzijama krvi i krvnih pripravaka.


Krv je nužna za izvedbu složenih medicinskih i kirurških zahvata te može pomoći u poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od teških bolesti.


Na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije održanoj u svibnju 2005. godine, ministri zdravstva iz cijelog svijeta donijeli su jednoglasnu izjavu o predanosti i podršci dobrovoljnom darivanju krvi.


Tada je 14. lipnja proglašen Svjetskim danom darivatelja krvi u čast nobelovca, dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine, koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa.