Dom zdravlja

Na području Primorsko-goranske županije ove sezone radi 18 turističkih ambulanti

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Nataša Car

Foto: Nataša Car

Jedino u Puntu nije osiguran tim, ali je pacijentima osigurana skrb u obližnjem Krku. Osim toga, vjerujemo da će uskoro s radom početi i turistička ambulanta u Loparu koju godinama nismo uspijevali popuniti jer se nedavno na natječaj javio liječnik, kaže županijska pročelnica za zdravstvo Đulija MalatestinićRIJEKA – Na otocima i obalnim turističkim središtima Primorsko-goranske županije u ovom trenutku radi 18 turističkih ambulanti, čak dvije više nego lanjske godine. Iako se uoči ove turističke sezone činilo da će prazno ostati gotovo polovica ambulanti, Domu zdravlja i Upravnom odjelu za zdravstvo PGŽ-a očito pošlo za rukom da kontinuirano otvorenim natječajima za liječnike i medicinske sestre popune većinu od predviđenih lokacija za turističke ambulante.


– Trenutno radi 18 turističkih ambulanti u organizaciji Doma zdravlja PGŽ. Od lokacija, jedino u Puntu nije osiguran tim, ali je pacijentima osigurana skrb u obližnjem Krku. Drugim riječima, tijekom ove turističke sezone osiguran je rad većeg broja timova nego prošle sezone.


Osim toga, vjerujemo da će uskoro s radom početi i turistička ambulanta u Loparu koju godinama nismo uspijevali popuniti budući da se nedavno na natječaj javio liječnik, kaže pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo u PGŽ-u Đulija Malatestinić.
Prema njezinim riječima, dosad je samo u srpnju u turističkim ambulantama u PGŽ učinjeno gotovo 4.000 pregleda po čemu bi se moglo zaključiti da će brojka učinjenih pregleda ostati u prošlogodišnjim okvirima.


Naime, tijekom prošle sezone u turističkim ambulantama koje se od ulaska Hrvatske u Europsku uniju nalaze u statusu neugovornih ordinacija te njihov rad organiziraju Dom zdravlja, lokalna samouprava i županije, obavljeno je oko 15.000 pregleda. Turističke ambulante rade u Krku, Njivicama, Baški, Malom Lošinju, Nerezinama, Cresu, Martinšćici, Opatiji, Rabu, Loparu, Crikvenici i Novom Vinodolskom.


Natječaji za rad u turističkim ambulantama otvoreni su još od ožujka ove godine, a tim formiraju liječnik i medicinska sestra. Zdravstveni kadar često čine mlade liječnice i liječnici koji su tek dobili licencu te medicinske sestre i tehničari iz kontinentalnog dijela Hrvatske kojima se osigurava smještaj u mjestu rada.


U Crikvenici manje gužve nego lani


U Crikvenici je u turističkoj ambulanti, koja je otvorena od 15. lipnja do 15. rujna, i ove godine prisutan jedan medicinski tim. Jedna liječnica i jedna medicinska sestra same su u turističkoj ambulanti u prizemlju crikveničkog Doma zdravlja, no i ovoj bi ispostavi tijekom ljetnih mjeseci dobro došao još jedan tim.


‘To je bolja opcija jer se timovi izmjenjuju pa bi se rasteretili i liječnici obiteljske medicine kojima turisti odlaze kada mi nismo u smjeni’’, objašnjava dr. Barbara Borovac. Na pitanje kolika je gužva liječnica objašnjava kako je sestra koja je i prošlo ljeto radila u Crikvenici rekla da je ove godine nešto manja gužva, no to se ovaj tjedan počelo mijenjati jer je počela prava sezona.


Iako bi mnogi pomislili da u Turističku ambulantu uglavnom odlaze strani turisti koji nisu osigurani preko HZZO-a, to nije uvijek tako.


’Začudili biste se, ali jako puno naših turista dolazi. Zagreb, Sisak, Varaždin, Vukovar…’’, nabraja Borovac. Tim vodi evidenciju o pacijentima, a 22. srpnja došlo je 13 stranih, 11 hrvatskih turista i 4 Crikveničana.


‘Najčešće nam vikendom, kad ne rade obiteljski liječnici, dolaze i lokalni ljudi’’, pojašnjava liječnica. Inače, turistička ambulanta u Novom Vinodolskom počela je raditi tek ovaj tjedan pa su prije toga u Crikvenicu stizali i turisti iz Novog. Pacijenti dolaze zbog problema kao što su upala uha, začepljenost uha, bolovi u grlu, temperatura, povraćanje, proljev, a često dolaze i s ranama koje se moraju zašiti ili previti.


‘Zasad nismo imali neku alarmantnu hitnoću’, naglasila je Borovac te dodala kako je zadovoljna poslom u Crikvenici. ‘’Znala sam da ćemo raditi i vikendima i blagdanima te da imamo samo jedan slobodan dan u tjednu. No, i u gužvi uspijemo naći par minuta vremena za odmor’’, zaključila je.


Tri liječnička tima u Opatiji


Ljeto u Turističkoj ambulanti u Opatiji u kojoj od 1. srpnja do 30. rujna za zdravlje gostiju brinu tri liječnička tima, prolazi uz dosta posla, no kako kažu u ambulanti, većih gužvi tijekom srpnja nije bilo.


Radno vrijeme ambulante je svakodnevno od 8 do 24 sata, a kako saznajemo iz Doma zdravlja PGŽ-a, takvo je radno vrijeme koje je u mjesecima pojačanog prometa turista neophodno, omogućeno zahvaljujući tome što se uspio osigurati dodatni liječnički tim.


– Od 1. srpnja do 30. rujna 2019. godine Turistička ambulanta u Opatiji, Vladimira Nazora 4 (+385 (0)51 271 227) radi svaki dan u vremenu od 8 do 24 sata. Podsjećamo da su proračunom Grada Opatije osigurana sredstva za cjelogodišnji rad Turističke ambulante koji je pojačan u ljetnim mjesecima – stoji na gradskim internetskim stranicama.


Tijekom lipnja ove godine je inače zbog nedostatka liječnika došlo do izmjene radnog vremena, te su umjesto tri liječnička tima, u turističkoj ambulanti bila angažirana dva liječnička tima. Srećom, pad standarda u zdravstvenoj zaštiti opatijskih gostiju koji su često srednje i starije životne dobi, trajao je kratko i radno vrijeme turističke ambulante se vratilo u uobičajeni ljetni radni ritam.


Iz razgovora s liječnicom saznajemo da opatijski turisti dolaze potražiti liječničku pomoć kada stanu na ježa ili pak zadobiju opekline od meduza, bilo je i nekoliko ugriza pasa, te posjekotina, ali traže pomoć i zbog grlobolje. Tu su još i upale uha, a u opatijskoj ambulanti bilježe i dosta intervencija vezanih uz ozljede na radu sezonskih radnika. Pomažu također i kod alergijskih reakcija, pogoršanja tijeka bolesti kod kroničnih bolesnika, te uz ostalo propisuju lijekove onim turistima koji su ih zaboravili ponijeti sa sobom.