Grad Bakar

Nastavlja se ulaganje u lokalna groblja, na Kukuljanovu novih 49 ukopnih mjesta

Sanja Gašpert

U sklopu ove prve faze proširenja groblja saniran je i potporni zid na južnoj strani te je obavljeno hortikulturno uređenje. Uz groblje Krasica uređeno je parkiralište, dok je za novo groblje Bakar u planu izrada projektne dokumentacijeBAKAR – Grad Bakar svake godine ulaže proračunska sredstva i u proširenje te uređenje mjesnih groblja na svom području. Primjerice, na prostoru novog dijela groblja na Kukuljanovu prošle godine izgrađena su nova ukopna mjesta – 39 jednostrukih i pet dvostrukih grobnih mjesta s okvirom. Između grobnica su uređene staze koje su djelomično pošljunčane, a djelomično popločene kulir pločama.


Saniran je potporni zid na južnoj strani groblja, izvedeni su i radovi na hortikulturnom uređenju, posađena je trava i ukrasno bilje. Za spomenute je radove, koji su prva faza projekta proširenja ovog groblja, utrošeno 505 tisuća kuna proračunskih sredstava. Za razliku od većine ostalih groblja na području Grada Bakra, mjesno groblje na Kukuljanovu ima još dovoljno prostora za izgradnju grobnica. Stoga je, kada se za to ukaže potreba, u planu izgradnja ukopnih mjesta na cijeloj površini novog dijela groblja.


Nova parkirna mjesta


Također, Grad Bakar uredio je i parkiralište uz mjesno groblje Krasica. Zbog nedostatka parkirnih mjesta uz krasičarsko groblje, uređene su nove parkirališne površine. Uređena je prilazna cesta do novog dijela groblja s površinom na kojoj je obilježeno sedam parkirnih mjesta.
Asfaltiran je i dio puta prema Bakru, početak takozvanog Krasičarskog puta, uz trafostanicu gdje je osigurano još devet parkirnih mjesta. Kako ističu u Gradu Bakru, uređenjem cesta i parkirališta riješit će se problem prometnih gužvi prilikom dolaska na sprovode ili za blagdan Svih svetih, kada groblje posjećuje puno ljudi. Na uređenim parkirnim površinama svoje će automobile moći ostaviti i ljubitelji zdrava načina života te dalje nastaviti šetnju po prirodi.


Projektna dokumentacija


U tekućoj godini Grad Bakar nastavlja s ulaganjima u gradska groblja. Tako je za ovu godinu planirana izrada projektne dokumentacije za uređenje i izgradnju groblja, uključujući i izgradnju novog groblja Bakar, za što je u proračunu osigurano osamdeset tisuća kuna.


Iako su prvotno bila osigurana određena sredstva, tijekom 2020. godine nije se započelo s izradom projektne dokumentacije jer se čekalo na donošenje izmjena Urbanističkog plana uređenja Bakra i izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Bakra. S obzirom na obim radova i vrijednost cijelog projekta, znatnija sredstva za ovaj kapitalni projekt planirana su u proračunskim projekcijama za 2022. godinu (430 tisuća kuna), odnosno 2023. godinu, kada je planirano četiri milijuna kuna. U ovoj su godini, također, planirana sredstva za održavanje groblja u iznosu od 210 tisuća kuna, koja obuhvaćaju čišćenje, uređenje i ostale radove u održavanju grobnih mjesta u nadležnosti grada te uređenje gradskih groblja.