Obljetnica

Na Korzu postavljena izložba o 65 godina Medicinskog fakulteta u Rijeci

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Tradicija medicine nam je tako bogata da bismo o njoj mogli pisati knjige, istraživati arhive i nikad je do kraja ne iscrpiti, rekao je Amir MuzurIzložba “Od Rijeke medicine do medicine Rijeke: o 65. obljetnici osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci” otvorena je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, nakon čega je upriličen obilazak izložbe koja je postavljena na postamentima na Korzu.


Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Goran Hauser tom je prilikom kazao da se 65 godina Fakulteta obilježava ovom prigodnom izložbom, kroz koju je, istaknuo je, “pokazana jedna tradicijska osnova za Fakultet, njegovu povijest i naravno budućnost koja mu slijedi”.


Inicijator razvoja


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao je da bi o Medicinskom fakultetu mogao govoriti satima, s jedne strane kao gradonačelnik, a s druge kao dugogodišnji zaposlenik tog fakulteta na kojem je, kako je kazao, “proveo prekrasnih i izuzetno mu dragih 20 godina.”
– Medicinski fakultet bio je inicijator razvoja visokog školstva u Rijeci, a što je rezultiralo i osnivanjem riječkog sveučilišta. Medicinski fakultet u tome ima jednu posebnu priču. Na njemu su se školovali liječnici, pa potom doktori stomatologije, te čitav niz drugih smjerova.


Iz tog su se fakulteta izrodili i neki novi studiji, poput, nedavno, Studija dentalne medicine, nešto prije i Zdravstveni studiji, i mislim da je time dokazao svoju važnost i ulogu. Odgovornost je svakog fakulteta što uči, educira ljude za njihovo buduće zvanje.Međutim, kada govorimo o Medicinskom fakultetu, pri čemu dakle mislim na sve studijske smjerove koji su bili na tom fakultetu i sve ostale fakultete koju su iz njega proizašli, ima specifičnu važnost upravo zbog obrazovanja zdravstvenih radnika, a živimo u vremenima u kojima je možda najbolje poznata i prepoznata važnost zdravstva i medicine.


Naravno, Medicinski fakultet uvijek je bio i centar znanstvene misli. Iz Medicinskog fakulteta proizašao je izuzetni broj znanstvenih radnika, te čitav niz različitih znanstvenih institucija prepoznatih izvan Rijeke, pa i Hrvatske.


Meni osobno Medicinski fakultet puno znači, ne samo kao gradonačelniku Rijeke, u kojoj postoji fakultet sa 65 godina tradicije, nego i kao čovjeku koji je s tog fakulteta potekao. I bez obzira koliko je posao koji radim u zadnjh 20 godina zanimljiv i izazovan, vrlo često se sjetim rada sa studentima, i to mi poprilično nedostaje, jer je to jedan specifičan posao i odnos.


Veliki dio i ovdje vas prisutnih bili ste moji studenti i to čovjeka ispunjava srećom i zadovoljstvom, te vam s iskrenim zadovoljstvom čestitam 65. godišnjicu, poručio je Obersnel.


Na ispitu kod Obersnela


Prof. dr. Amir Muzur se, nadovezujući se, prisjetio da je svojevremeno bio na ispitu kod Obersnela. O samoj izložbi je rekao da ju je bilo zadovoljstvo raditi, i to iz više razloga.


– Mi donekle poznajemo materiju, ali smo neke stvari morali dodatno istražiti pa smo pronašli da Rijeka ima neiscrpno vrelo tradicije i u medicinskog segmentu. I kada se čovjek osvrne na tu tradiciju, vidi da je ne koristimo dovoljno, kaže Muzur.


Opisao je kako studenti koji kod nas studiraju na engleskom jeziku znaju na samom početku pitati kako je rangirano naše sveučilište i Fakultet.


– Mi im onda moramo naravno iskreno reći da tu ne stojimo sjajno, premda se stvari poboljšavaju, ali ono što možemo odmah dometnuti je da se po tradiciji ne moramo stidjeti nikoga. Tradicija medicine nam je tako bogata da bismo o njoj mogli pisati knjige, istraživati arhive i nikad je do kraja ne iscrpiti.Ono što je prezentirano na Korzu, samo je jedan mali dio toga, jedan izbor, jer imali smo limit od 20 panoa, a da smo ih imali 200, mogli smo ih sve ispuniti, poručio je Muzur.


Nakon otvorenja izložbe novinari su gradonačelnika pitali priželjkuje li možda i kakve su šanse da se uskoro vrati poslu na Medicinskom fakultetu, o kojem je zaista lijepo govorio.


– S obzirom da sam više od 20 godina izvan znanosti, teško je za očekivati da bih se mogao upustiti u taj izazov povratka na fakultet, ali naravno, ukoliko bude interesa od strane Fakulteta, kako kaže ime jednog filma: “Nikad ne reci nikad”, odgovorio je znakovito Obersnel.


Presjek povijesti medicine u Rijeci


Izložba se postavlja u sklopu obilježavanja Dana Medicinskog fakulteta u Rijeci. Pripremili su je Amir Muzur, Toni Buterin, Robert Doričić, Igor Eterović.


Na dvadeset panoa na Korzu izložen je presjek povijesti medicine u Rijeci, Medicinskog fakulteta kao institucije i zgrade, te izbor iz sadašnjih potencijala i aktivnosti Fakulteta.


Tekst ide paralelno na hrvatskom i engleskom jeziku, a dio građe prikupljen je iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, Državnog arhiva u Rijeci, Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci, kao i iz ostavština obitelji Finderle, Rukavina, Margan, Maretić, Vlahović i drugih, istaknuto je,