Sveučilište u Rijeci

Na fakultetima još 1.070 mjesta za buduće brucoše

Ingrid Šestan Kučić

Svoje je mjesto na riječkim fakultetima pronašlo ukupno 2.440 studenata / Foto M. LEVAK

Svoje je mjesto na riječkim fakultetima pronašlo ukupno 2.440 studenata / Foto M. LEVAK

Potpuna ispunjenost upisne kvote ostvarena je na privlačnim studijima farmacije, logopedije, psihologije, pedagogije, biotehnologije, medicine, dentalne medicine, menadžmenta, financija te marketinga. Pijave za jesenski rok traju do 19. rujnaRIJEKA – Sveučilište u Rijeci u ljetnom je roku upisalo 2.440 studenata preddiplomskih sveučilišnih studija, a među njima je najviše redovitih studenata, njih 2.111. Iduće akademske godine na studijima će biti i 319 izvanrednih studenata, kao i 10 redovitih studenata stranaca, a prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete prof. dr. Marta Žuvić kaže da je ljetni upisni rok ispunio očekivanje.


Ispunjenost 70 posto


– Upisan je približno isti broj studenata kao i u prethodne tri godine. Isto se odnosi i na ispunjenost upisne kvote koja je ispunjena na oko 70 posto, što također odgovara istovjetnim podacima u razdoblju od 2019/20. akademske godine. Potpunu ispunjenost upisne kvote ostvarili smo na privlačnim studijima farmacije, logopedije, psihologije, pedagogije, biotehnologije, medicine, dentalne medicine, menadžmenta, financija te marketinga. Broj slobodnih upisnih mjesta za jesenski rok približno je jednak kao u prethodnim akademskim godinama, ukupno iznosi 1.070 mjesta, iznosi prorektorica.


Usporedbe radi, lani je na riječkom sveučilištu ostalo slobodno ravno tisuću mjesta za jesenski rok upisa, a preklani 1.130. Među ovogodišnjim slobodnim mjestima za jesenski rok budući redovni studenti mogu računati na 558 mjesta, a izvanredni na 451 mjesto, dok je 60 mjesta namijenjeno redovitim studentima strancima. Jedine visokoškolske ustanove koje zbog popunjenosti upisne kvote neće provesti jesenji upisni rok su Fakultet dentalne medicine i Odjel za biotehnologiju. U rujnu nema upisa ni na preddiplomski sveučilišni studij Logopedija, dok će dio fakulteta u jesenski rok ući sa svega nekoliko slobodnih mjesta, poput Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija koji može upisati svega 4 brucoša. Građevinski fakultet čeka još 8 brucoša, Medicinski fakultet provest će jesenski rok samo za preddiplomski studij Sanitarno inženjerstvo gdje se može upisati još 21 brucoš, a s relativno malim brojem upisnih mjesta, njih 16, u jesenski rok ulazi i Učiteljski fakultet, kao i Fakultet za fiziku koji ima još 17 slobodnih mjesta.


Slobodna mjesta za jesen 


FMTU – 209


Pomorski fakultet – 206


Pravni fakultet – 158


Ekonomski fakultet – 132


Filozofski fakultet – 109


Tehnički fakultet – 65


APURI – 43


Fakultet zdravstvenih studija – 42


Medicinski fakultet – 21


Fakultet matematike – 20


UNIRI Politehnika – 20


Fakultet za fiziku – 17


Učiteljski fakultet – 16


Građevinski fakultet – 8


Fakultet informatike i digitalnih tehnologija – 4

– Najviše je slobodnih upisnih mjesta na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Pomorskom fakultetu, Pravnom, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu. Od studijskih programa, najviše je slobodnih mjesta na studijima prava 98, brodostrojarstva 72, upravnog studija 60, tehnologije i organizacije prometa 56, poslovne ekonomije – smjer poduzetništvo 54, menadžmenta u turizmu 49, menadžmenta u hotelijerstvu 36, nautike i tehnologijea pomorskog prometa 36 te strojarstva 35, navodi prof. dr. Žuvić.


Pojedini studijski programi za jesenji rok imaju svega jedno upisno mjesto slobodno, poput pedagogije, građevinarstva, engleskog jezika i književnosti, elektrotehnike i računalstva, dok poslovna ekonomija i radiološka tehnologija imaju svega 2 slobodna mjesta.


Konačne liste


Prijave za upis na studij u jesenskom roku putem sustava postani-student.hr traju do 19. rujna, osim za upise na studije Akademije primijenjenih umjetnosti, gdje će se prijave okončati 2. rujna te će se provjera posebnih znanja, vještina i sposobnosti provoditi 6. i 7. rujna. Izuzetak su i studiji Fakulteta zdravstvenih studija koji će prijave zaključiti već 31. kolovoza. Svaki kandidat može prijaviti do najviše 10 studijskih programa, a budući studenti slažu popis studijskih programa prema prioritetima. Konačne rang-liste bit će objavljene 19. rujna nakon 15 sati.