Đir po placi

Na centralnoj riječkoj tržnice obilje svega, kupaca najmanje

Slavica KlevaHarmonija boja voća i povrća koja je preplavila centralnu tržnicu nikako ne prati i posjet kupaca. Prodavači kojima na ruku ide i suho vrijeme posljednjih dana uglas potvrđuju da je posao na rubu isplativosti.


– Čovjek bi pomislio da će u ovim teškim vremenima biti više kupaca, ipak smo na otvorenom, nema gužvi kao što je to u centrima, no posla nema unatoč dobroj i svježoj robi koju nudimo, povjerila nam se jedna prodavačica »zelenog« na centralnoj tržnici. Unazad par dana vratio se i novo-stari režim ulaska u paviljone, sada je ponovo aktualan ulazak samo s jedne strane dok je drugi zatvoren, tako se lakše kontrolira broj kupaca koji se u jednom trenutku mogu naći u zatvorenom prostoru.


Uistinu, dobra ponuda i voća i povrća, a i ribarnica je bila dobro popunjena.
Cikla je domaća, cijena 10 kuna za kilogram, karfiol je po 14 kuna, blitva 16 kuna, špinat je po 20 kuna. Ima dalmatinskog i istarskog brokula, cijena mu je 16 i 18 kuna po kilogramu, poriluk je između 10 i 12 kuna, baš kao i kilogram mrkve. Ima svježeg kupusa po 10 kuna, kiseli u glavicama isto toliko, ali ima i domaćeg koji je dvije kune skuplji. Ima i rajčica po 10 kuna, one su iz plastenika, dok izbor salate varira od endivije po 16 do kristalke po 20 kuna. Radić je po 16 kuna, no uvijek se može izabrati vrećica miješane salate za 10 kuna.


Na ribarnici smo zatekli nekoliko velikih žaba, cijena im je bila 60 kuna, bilo je i svježih pišmolja od parangala po 40 i 60 kuna, srdela do podneva po 20, kasnije i po 10 kuna. Divlje orade ponuđene su po 60 kuna, očišćeni rep grdobine je 160 kuna, oslića od 40 do 60 kuna, mrkača po 36 kuna.