Obersnel obišao gradilište

Na novoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka u Benčiću ojačani temelji

Hina

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Glavni projektant, arhitekt Saša Randić, podsjetio je da je ova zgrada iz druge polovice 19. stoljeća, a nalazi se na području podzemnih vodenih tokova pa je tlo mekano. Zbog toga su ojačani temelji ubrizgavanjem cementne smjese pod tlakom u tloNa gradilištu nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka u kompleksu Benčić iz 19 stoljeća, do sad su ojačani temelji i uklonjene cjelokupne međukatne konstrukcije, a gradilište su u četvrtak obišli glavni projektant arhitekt Saša Randić i riječki gradonačelnik Obersnel sa suradnicima.


 


Nova zgrada Gradske knjižnice uređuje se u tzv. T-objektu bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić.
Radovi na obnovi počeli su u rujnu 2019., a obuhvaćaju oko 5800 četvornih metara površine. Završetak radova očekuje se u proljeće 2022. godine.


U zgradi Gradske knjižnice bit će suteren, prizemlje i tri etaže. Uz ulazni prostor u prizemlju bit će dio za mlade, odjel filma i glazbe te čitaonica. Tu će biti i dio za slijepe i slabovidne osobe sa svom potrebnom opremom. Na prvom katu će biti odjel lijepe književnosti i posebne zbirke, a na drugom odjel stručne literature. Na trećem katu će se nalaziti računalna učionica, koja će služiti i kao predavaonica, prostor za projekcije i sastanke.


Glavni projektant, arhitekt Saša Randić, podsjetio je da je ova zgrada iz druge polovice 19. stoljeća, a nalazi se na području podzemnih vodenih tokova pa je tlo mekano. Zbog toga su ojačani temelji ubrizgavanjem cementne smjese pod tlakom u tlo.


Izvorno je bilo zamišljeno da se zadrži izvorna međukatna konstrukcija, ali se tijekom radova utvrdilo da je nedovoljna kvaliteta zidova te da se pojavljuju oštećenja. Odlučeno je da se ukloni sva unutrašnja konstrukcija zgrade, a ostave samo vanjski zidovi, rekao je Randić.


Vanjski zidovi su učvršćeni teškom skelom, a zgrada će se graditi na način sličan onom obližnje Dječje kuće, očuvanjem vanjskog plašta uz novu armirano-betonsku konstrukciju unutar njega.


Upravo počinje betoniranje unutrašnje konstrukcije, dodao je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar,


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako su dosad izvedeni radovi na zgradi Gradske knjižnice bili manje vidljivi prolaznicima, iako su bili obimni i složeni.


“Ovo je četvrti i posljednji objekt koji se uređuje u kompleksu Benčić”, dodao je Obersnel.


Benčić je najveća investicija u kulturnu infrastrukturu od osamostaljenja Hrvatske, s vrijednošću radova od 250 milijuna kuna, istaknuo je.


Investicija u projekt uređenja zgrade Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće je 162 milijuna kuna, a od toga je 68 milijuna iz europskih fondova. Tim iznosom se pokriva oko 80 posto građevinskih radova, a u preostalih stotinjak milijuna kuna je oprema i namještaj, što se pokriva ulaganjem iz gradskog proračuna te s 10 milijuna kuna Ministarstva regionalnog razvoja, rekao je Obersnel.


Vrijednost samih radova na zgradi knjižnice, koje izvodi tvrtka VG5, iznosi oko 76 milijuna kuna.


Na obilasku su bili i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat te zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš.