Projekt

Na adrese građana uskoro stižu posebne razglednice. Riječki učenici šalju im poruke solidarnosti

Bruna Matičić

Učenici četiriju riječkih škola u znatno izmijenjenim uvjetima rada osmislili su dodatne aktivnosti u sklopu Erasmus+ projekta naziva P.S. Pokreni solidarnost!RIJEKA – Učenici OŠ Kozala, OŠ »Eugen Kumičić«, Srednje škole »Andrije Ljudevita Adamića« i Prve riječke hrvatske gimnazije tijekom travnja na adrese svojih sugrađana poslat će desetke razglednica s porukama solidarnosti.


Sa željom da potaknu lokalnu zajednicu na solidarno djelovanje učenici četiriju riječkih škola u znatno izmijenjenim uvjetima rada osmislili su dodatne aktivnosti u sklopu Erasmus+ projekta naziva P.S. Pokreni solidarnost!


Projekt koji naglašava važnost suživota različitih ideja, religija, rasa i statusnih skupina i čija je osnovna ideja rad na globalnim problemima sa studentima i slanje razglednica s porukama solidarnosti unutar lokalnih zajednica, osim u Hrvatskoj provodi se i u Francuskoj, Poljskoj, Sloveniji, Italiji i Španjolskoj, a nositelj je za Hrvatsku Centar za mirovne studije iz Zagreba.
U Hrvatskoj su se projektu priključile 24 škole, a cilj je naučiti mlade kritičkom mišljenju i osnažiti ih na aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici.


Učenici su potaknuti fotografijama na razglednicama napisali poruke koje će poslati nasumično izabranim sugrađanima, a kojima ukazuju na izopćenost siromašnih, izoliranost starijih, ugroženost psihičkog zdravlja, posljedice naglih klimatskih promjena, diskriminaciju i neslobodu. »A za sve njih«, kako je napisala učenica, »lijek je isti – solidarnost u zajednici«.


U sklopu projekta, učenici Prve riječke hrvatske gimnazije provest će i javnu akciju solidarnosti. Pod vodstvom profesorica Helene de Karine, Nataše Kuzmar Colnar i Dajane Rosatti, zajedno s korisnicima programa Moje mjesto pod suncem izradit će plakate na temu solidarnosti i tolerancije te ih izložiti u javnom prostoru. Izložbu će organizirati udruga Drugo more kao svojevrstan nastavak nedavno postavljene izložbe plakata Mirka Ilića na temu Tolerancija.