"Kašetica" ide na sajam poljoprivrede

Na 2. Agro Terri će se predstaviti više od sto PGŽ proizvođača

Bruna Matičić

Marko Londero, Mladen Brajan, Ezio Pinzan i Dean Matić sve pozvali na Agro sajam u Pazin od 14. do 16. travnja / Foto S. DRECHSLER

Marko Londero, Mladen Brajan, Ezio Pinzan i Dean Matić sve pozvali na Agro sajam u Pazin od 14. do 16. travnja / Foto S. DRECHSLER

Bit će tu otočkih i goranskih suhomesnatih proizvoda, pčelinjih proizvoda i meda, vina autohtonih sorti kao što je žlahtina, sansigot, belica, jarbol i bakarska vodica te »rariteti« poput puževa, octa od smokve i pomidora 


RIJEKA  Centar za promociju i prodaju proizvoda PGŽ “Kašetica primorsko-goranska” proizvođače s područja naše županije i ove će godine predstaviti na 2. sajmu poljoprivrede Agro Terra Istra koji se u Pazinu održava od 14. do 16. travnja.


Dobri odnosi


Nakon prošlogodišnjeg uspješno nastupa, Kašetica će na ovogodišnjem sajmu u susjednoj županiji predstaviti više od sto proizvođača autohtonih proizvoda s kojima surađuje. U bogatoj ponudi proizvoda naše županije, među ostalim, predstavit će se otočki i goranski suhomesnati proizvodi, pčelinji proizvodi i med, vina autohtonih sorti kao što je žlahtina, sansigot, belica, jarbol i bakarska vodica te “rariteti” poput puževa, octa od smokve i pomidora, dok će im se na štandu pridružiti OPG Vučemilović s proizvodima od lavande te OPG Damir Zanoškar Gorski s medom i pčelinjim proizvodima.
Nastup Kašetice i održavanje sajma su najavili pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, predsjednik Ceha za poljodjelstvo Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić te direktor sajma Marko Londero.


Pročelnik Brajan ovom je prilikom istaknuo kako Primorsko-goranska i Istarska županija, a posebno Odjel za poljoprivredu, njeguju dobre odnose, dijele znanje i iskustvo te razvijaju zajedničke projekte, osobito prema Europskoj uniji, a nastup Kašetice na sajmu stoga vidi kao svojevrsnu nadogradnju uspješne suradnje.


– Kašetica je proizvod našeg marketinškog plana s kojim smo htjeli objediniti naše proizvođače, prezentirati njihove proizvode i otvoriti im put prema tržištu. Sajam u Istri jedna je od promotivnih aktivnosti, a na njemu ćemo predstaviti kvalitetu i raznovrsnost proizvoda naše županije, rekao je Brajan.


– Mislim da iznimno dobro surađujemo na dobrobit obje županije te je u cilju Istarske županije promovirati poljoprivrednu proizvodnju i vrhunske proizvode. Upravo je ovaj sajam mjesto gdje se osim tehnike i tehnologije te svega što je u poljoprivredi potrebno, naglasak daje promociji autohtonih proizvoda, rekao je pročelnik Pinzan dodajući kako je Kašetica na prošlom sajmu zabilježila izvrstan nastup te je izrazio zadovoljstvo što će svoje proizvođače predstavljati i ove godine. Na kraju je pozvao sve stanovnike PGŽ-a da posjete sajam, steknu nova iskustva i prijateljstva i upoznaju se s autohtonim proizvodima prijateljskih županija.


Prošireni kapaciteti


– Prvi sajam Agro Terra Istra bio je izrazito uspješan i dobro posjećen, a najviše su nas razveselile povratne informacije zadovoljnih izlagača i posjetitelja, kazao je Dean Matić te je, ističući kako Ceh za poljodjelstvo Obrtničke komore Istarske županije podupire nastup obrtnika kroz sufinanciranje izložbenog prostora, pozvao zainteresirane da im se obrate.


– Sajam objedinjuje apsolutno sve vezano za poljoprviredu, a nakon izuzetno uspješnog prvog sajma ove smo godine morali proširiti naše kapacitete. Ovogodišnji Agro Terra Istra tako će se prostirati na 1200 kvadratnih metara unutarnjeg prostora i 6.000 četvornih metara vanjskog izložbenog prostora, a predstavit će se oko 120 izlagača iz cijele Hrvatske, ali Mađarske, Slovačke i Italije, pojasnio je Londero te dodao kako je u dvorani ostalo 10 posto slobodnih mjesta, a zainteresirani izlagači svoju prijavu mogu obaviti na službenoj mrežnoj stranici Agro Terra Istra. Sajam je i ove godine besplatan za sve posjetitelje, a otvorenje će se održati u petak, 14. travnja u 12 sati, najavio je Marko Londero.