Puno prekršitelja

Mnogi u Rijeci bezobzirno koriste parkirna mjesta za invalide. Policija: ‘Dvije osobe čak koristile tuđi znak umrlih osoba’

Vladimir Mrvoš

Zabilježeno je i 16 nepropisnih korištenja znaka pristupačnosti, a u dva slučaja osobe su čak koristile i tuđi znak umrlih osobaRIJEKA – U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić i policijski službenici prometne policije PU primorsko-goranske zajedno Teom Rubeša, savjetnicom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predstavnicima Udruge za osobe s invaliditetom i djelatnicima Prometnog redarstva Grada Rijeke obišli su uži centar Rijeke i nadzirali parkiranje na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom te su kontrolirani vozači koji su u to vrijeme parkirali ili odlazili s obilježenog parkirališnog mjesta, a radi utvrđivanja koristi li se znak pristupačnosti u skladu sa zakonom.


Česte pritužbe


Naime, kako je istaknuto, sve su češće pritužbe građana s invaliditetom, ali i drugih o učestalom parkiranju vozila na mjestima za invalide, a da vozači nisu osobe s invaliditetom niti se u tim vozilima prevoze invalidi. Tako je u deset mjeseci ove godine zabilježen 931 prekršaj parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom, a nisu rijetke ni pritužbe da se vozači koriste tuđim znakom pristupačnosti, da bi si osigurali parkirališni prostor. Stoga je 1. i 2. prosinca na području u nadležnosti PU primorsko-goranske provedena preventivno-represivna akcija nadzora parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom te uporabe znaka pristupačnosti.


Za vrijeme trajanja akcije policija je evidentirala ukupno 106 prekršaja. Najveći broj prekršaja, njih 33, zabilježen je kod vozača koji su koristili parkirališno mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom protivno propisima. Što se tiče zlouporaba znaka pristupačnosti, evidentirano je 16 prekršaja vozača, a u dva slučaja osobe su koristile tuđi znak umrlih osoba.
Od ostalih prekršaja parkiranja, zatečena su četiri vozila parkirana na autobusnim stajalištima i tri na željezničkoj pruzi. Šest vozila bilo je parkirano na pješačkim prijelazima koja su time onemogućavala prolaz invalidnih osoba s kolicima, kao i pješaka. Pored navedenih, evidentirana su i još 44 različita prometna prekršaja, a svi počinitelji prekršaja sankcionirani su prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Ponovljeni apel


PU primorsko-goranska već desetak godina provodi ovu vrstu aktivnosti i suradnje s ciljem podizanja svijesti javnosti o poštovanju osoba s invaliditetom i njihovih prava. Stoga, i ovom prilikom ponovo apelira na vozače da svoja vozila ne parkiraju na mjestima koja su namijenjena za osobe s invaliditetom te da ne koriste tuđi znak pristupačnosti, dok osobama na čije ime je izdan znak pristupačnosti savjetuje da ga ne daju drugima da se njime neovlašteno koriste.


Prijave moguće na e-policija


Građane koji uoče vozila parkirana na mjestima za osobe s invaliditetom, a da na to nemaju pravo ili sumnjaju u nepropisnu uporabu znaka pristupačnosti, policija poziva da to dojave putem aplikacije e-policija, kako bi policijski službenici u realnom vremenu mogli postupiti po