Odlična atmosfera

MAŠKARANA MANIFESTACIJA U ŠMRIKI: Zamamni šmrički kotlići

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Kotlići su tako dobro mirisali, da su ih nanjušile maškarane grupe iz okolnih mjesta i pridružile se ovom slasnom, plesnom, veselom maškarani druženjuŠMRIKA Iz tridesetak kotlića, a svi su oni stali u šmrički društveni dom, zajedno s kuharima, mićima od kuhinje, glazbenicima, širio se u petak navečer primamljiv miris, koji potiče glad i od kojega rastu zazubice. A trebalo je čekati da sve bude parićano kako bog zapoveda.


Ma, to nije bilo teško, jer atmosfera kakvu je napravilo četvrto izdanje šmričkoga mačkaranoga kotlića cijelu je večer i noć pretvorila u trenutak. Toliko veselih i divnih ljudi, mačkara, plesa, hrane i glazbe tamburaškog sastava »Baruffa«, pretvorilo je večer i noć s petka na subotu u noć za pamćenje. Kotlići su tako dobro mirisali, da su ih nanjušile maškarane grupe iz okolnih mjesta i pridružile se ovom slasnom, plesnom, veselom maškarani druženju – čak četrnaest maškaranih gostujućih grupa pridružilo se Šmričanima, nije im bilo teško doći iz Drivenika, s Hreljina, iz Trublja, Grižanka, Bribira, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Selca i Dramlja. 


E, dok su se svi oni zabavljali, tridesetak ekipa je kuhalo. Kako nam je u ime organizatora, Udruge za čuvanje u njegovanje starih običaja u Šmriki kazao Dino Jagić, Grad Kraljevica i Turistička zajednica Grada Kraljevice osigurali su natjecateljima meso i kapulu, a svi ostali sastojci kotlića tajna su formula natjecatelja.
Kotlići su bili, možemo reći, od miješanog a mesa – u jednom je, kojega je spravljala ekipa »Meštrice« bila i junetina, i vepar, i teletina i srnetina, dok su, primjerice, u kotliću Jakovarskih nevjesta u kotliću bila puretina i svinjetina. E, da. Naišli smo i na natjecateljski tim Vegani Šmrika. Ma, da Vegani! Dakako da se šale, jer im je prilog zelena pašta, a u gulašu red veprovine, red srnetine, red svinjetine….. »Ronilački klub Hendrics« iz Crikvenice kuhao je kotlić s četiri vrste paprike i pet vrsta mesa. Ostalo je tajna.


No, sedmočlanom žiriju nije bilo nimalo lako, bili su na stotinu, točnije trideset muka. Od 30 izvrsnih kotlića odabrati tri najbolja. Žiri u sastavu: Žarko Burić, Vedran Čabrijan, Saša Turina, Siniša Gazić, Lari Kudra, Branko Grčić i Mario Kučan vjerojatno su još i danas siti, a odlučili su najboljim kotlićem proglasiti »Hektor i vjeverica« iz Drivenika, drugo mjesto osvojili su »Vavek parićani« iz Šmrike, s treće »Jakovarskih nevjeste«, također iz Šmrike.


Kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić nije propustio ovu predivnu manifestaciju na kojoj se pojavio kao farmer s jagodama u pratnji.


Ponovilo se! I jedva čekamo peto izdanje.