Pogodila ga parodija

Marin Miletić ih tužakao Facebooku, blokirali im stranicu: “Zašto mu smeta naša satira?”

Portal Novi list

Jedna od satiričnih objava sa stranice Marin Miletić- moj gradonačelnik

Jedna od satiričnih objava sa stranice Marin Miletić- moj gradonačelnik

Nakon tužbe za kršenje autorskih prava povukao je sve videe sa stranice, na kojoj više nisu u mogućnosti kreirati nove objaveFacebook je zablokirao satiričnu stranicu “Marin Miletić – moj gradonačelnik”, nakon što je autore ove stranice tužio ovoj globalnoj društvenoj mreži za – kršenje autorskih prava.


Podsjetimo, na ovoj satiričnoj facebook stranici zadnjih tjedana objavljivane su kompilacije izjava Marina Miletića, koje je Mostov kandidat za gradonačelnika Rijeke, objavljivao po svojim podcastima i blogovima.


Miletić je ranije ustvrdio da mu se doslovnim prenošenjem njegovih izjava – podmeće. Sad je tužio autore stranice Facebooku za kršenje autorskih prava, nakon čega administratori te stranice više ne mogu kreirati nove objave.
Našoj redakciji javila se administratorica stranice, kreatorica kompilacije Miletićevih izjava koja je izazvala popriličnu buru u javnosti pred koji tjedan.


Javnost je, tako, mogla saznati da je Miletić uvjeren da sam može pobijediti pet žena u košarci, ali i da smatra da su oni koji su se okrenuli od vjere kao psi koji jedu vlastitu rigotinu.“Nažalost, ja kao administratorica te stranice i moji moderatori nismo više u mogućnosti kreirati nove objave na toj stranici jer nas je Marin Miletić prijavio za kršenje autorskih prava.


Povukao je sve videe s naše stranice, no smatramo da nismo povrijedili nikakva autorska prava iz dva razloga: što je po zakonu o autorskim pravima dopušteno prenositi nečiji rad (u ovom slučaju javni govor) s ciljem njegovog kritiziranja, pogotovo ako je riječ o satiri ili parodiji.


Tijekom zadnja 4 dana pisali smo mnoštvo žalbi Facebooku, no nismo dobili nikakav odgovor, niti nam je ikada pojašnjeno na koliko smo blokirani, zašto i sl.


Smatramo da je naš slučaj zanimljiv jer alati koje pruža Facebook za kontaktiranje i informacije o ovakvim slučajevima su praktički nikakvi.


Ne znamo je li moguće da mediji tu išta naprave jer smo čak dobili prijedlog na Facebookovim forumima da pronađemo nekoga iz naše zemlje tko je zaposlen u Facebooku i da nam pomogne riješiti naš slučaj, s obzirom da nam se javljaju mnogi Riječani koji žele da nastavimo s našim radom”, poručila je administratorica stranice “Marin Miletić – moj gradonačelnik”