Od 26. lipnja do 25. srpnja

Margaretino leto ove će godine biti puno osobnije i intimnije, evo što nas sve čeka

Sanja Gašpert

Foto Ivor Mažar

Foto Ivor Mažar

Osmišljeni programi odvest će posjetitelje, u manjim grupama, ususret prirodnoj baštini gdje će, u društvu vrhunskih vodiča, uživati u svim njenim ljepotama i zanimljivostimaBAKAR – Margaretino leto u podosta izmijenjenom izdanju ove godine krase intimniji i osobniji programi posvećeni prirodi, baštini i glazbi.


Okosnicu programa ove tradicionalne ljetne manifestacije koju organiziraju Grad Bakar i bakarska Turistička zajednica čine četiri zanimljive interpretacijske šetnje koje će posjetitelje provesti kroz Bakar, Ponikve, stari grad Hreljin i Praputnjak te pokazati bogatstvo i raznolikost bakarskog kraja.


Izazovna vremena traže prilagodljivost, pa se i TZ grada Bakra programom Margaretinog leta koje će trajati od 26. lipnja do 25. srpnja prilagodio novonastaloj situaciji.
Pomno osmišljeni programi odvest će posjetitelje, u manjim grupama, ususret prirodnoj baštini gdje će, u društvu vrhunskih vodiča, uživati u njenim ljepotama i zanimljivostima.


«Bakar na vrhu«


Svečano otvorenje je u petak, 26. lipnja, programom Šetnja kroz povijest, koju je TZ grada Bakra ove godine odlučio realizirati u suradnji s lokalnim baštinskim profesionalcima koji su zajedničkim snagama osmislili interpretacijsku turu »Bakar na vrhu«.


Na otvorenju će zapjevati klapa Vinčace, a posjetitelji će se moći zasladiti oživljenim draguljem gastrobaštine, Bakarskom tortom, u kojoj će od sada biti moguće uživati prilikom svakog posjeta Bakru.


Ostale tri šetnje posjetitelje vode u prirodu, a za prvu su zaduženi domaćini, točnije baštinske profesionalke s Praputnjaka, Marija Rađa, Ivona Miloš, Tajana Frančišković i Jadranka Ajvaz, koje će posjetitelje provesti kroz zelenu praputnjarsku Dolčinu, pa sve do kamenih Takala.


U interpretacijskoj šetnji pod nazivom »Otkrij sva lica Praputnjaka« ispričat će i pokazati mnoge povijesne zanimljivosti svog mjesta. Sljedeću turu pod nazivom »3,2,1… kreni na Hreljin« TZ grada Bakra realizirat će 3. srpnja u suradnji s najiskusnijim vodičem susjednog Gorskog kotara Jelenom Holenko Pirc iz Lynx and Foxa.


Na turi namijenjenoj prvenstveno obiteljima, Holenko Pirc će predstaviti prirodnu i povijesnu baštinu Hreljinske gradine na kojoj, na kraju, slijedi spektakularan doživljaj.


U godini Beethovena, glazbu slavnog skladatelja Hrvatski gudački kvartet izvodit će u bajkovitoj povijesnoj kulisi, 321 metar iznad mora s predivnim pogledom na Bakar i kvarnerske otoke.


Za još jedno događanje u prirodi »Odigraj Hirčevu tajnu razinu« zadužena je dugogodišnja suradnica TZ-a grada Bakra i kreatorica sjajnih zagrebačkih tura Secret Zagreb Iva Silla.


Ona će 17. srpnja u Ponikvama u dva termina pripremiti pravo iznenađenje za male i velike, zanimljivu turu s elementima igre, sve popularnijim novitetom. Bit će to interpretacijska tura koja će kroz mozgalice i pitalice oživjeti dva prirodoslovca i profesora koji su živjeli i radili u Bakru – Dragutina Hirca i Narcisa Damina te zanimljivosti koje su otkrili o fenomenu Ponikava.


Bez Pomorske bitke


Jedrenjaci i topovi će mirovati ove godine, jer neće biti Pomorske bitke, ali blagdan zaštitnice Bakra, sv. Margarete, obilježit će se misama i svečanom procesijom kroz Bakar s relikvijom sv. Margarete. Margaretinu, a ujedno i proslavu Dana grada uljepšat će izložba fotografija »Lipi moj Bakarski kraju« te koncert ženske klape Luka na Žalu ribara.


Vrlo sadržajan program obuhvatit će još i klasične koncerte Krešimira Lazara i Krešimira Hasa te nastup Varaždinskog baroknog orkestra. Najmlađe pak očekuje kazališna predstava »Vrtuljak života« i crtaonica na Šetnji kroz povijest.


Na ovogodišnjem Margaretinom letu neće nedostajati ni opuštanja i zabave koje će donijeti nastup grupe »Crescendo«, koncert Đanija Stipaničeva s bendom te Cabaret show Davora Dretara Dreleta, predstava »Crna kutija« te za kraj legendarni Bakarski susreti i nastup grupe Point.