Vrijedna donacija

Mali pacijenti bolnice na Kantridi dobili igralište na dar od Grada Opatije i Parkova

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ovo je mali park, ali donacija je veliki pomak za našu kliniku u osmišljavanju što kvalitetnijeg boravka djece u bolnici, rekla je dr. Jelena RoganovićGrad Opatija i Parkovi Opatija predali su Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka novouređeno dječje igralište u krugu Dječje bolnice Kantrida, prvo igralište za djecu u povijesti Dječje bolnice. Sredstva koja je Grad Opatija donirao riječkom KBC-u prikupljena su humanitarnom akcijom do koje je došlo sasvim spontano, na inicijativu prijatelja iz poljskog grada Zakopane koji su opatijskog gradonačelnika Ivu Dujmića izazvali u humanitarnom izazovu na Facebooku.


Kako je istaknuto, prijatelji iz Poljske su svojim izazovom za pomoć lokalnoj humanitarnoj udruzi pozvali gradonačelnika Ivu Dujmića sa suradnicima da napravi deset sklekova ili čučnjeva na javnoj površini, što je i učinjeno 26. lipnja ove godine u parku sv. Jakova te da potom uplati humanitarnu donaciju prema vlastitom izboru za pomoć humanitarnim ili zdravstvenim ustanovama u lokalnoj zajednici.


Izbor grada Opatije bila je Dječja bolnica Kantrida. Financijska donacija je predana Klinici za pedijatriju na čelu s predstojnicom prof. dr. sc. Jelenom Roganović te je odlučeno sredstva usmjeriti u nabavku sprava za malo dječje igralište.
U akciju je uključena i opatijska tvrtka Parkovi koja ove godine obilježava 70. obljetnicu djelovanja te su se rado odazvali kako bi prikladno uredili prostor parka, obavili građevinske radove i postavili sprave.


Ukupna je vrijednost donacije četrdeset tisuća kuna, a najvažnije je to što će se mali pacijenti, koji dolaze ne preglede i liječe se u Dječjoj bolnici Kantrida, dio vremena moći provesti u zabavi na igralištu.– Ovo je mali park, ali donacija je veliki pomak za našu kliniku u osmišljavanju što kvalitetnijeg boravka djece u bolnici, kazala je predstojnica Klinike za pedijatriju prof. dr. sc. Jelena Roganović.


Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić zahvalivši na donaciji naglasio je važnost suradnje KBC-a sa širom zajednicom, što je osobito potrebno u ovim trenucima kada zaposlenici riječkog Kliničkog bolničkog centra ulažu iznimne napore u situaciji neprekidne borbe s pandemijom, na čemu im je još jednom zahvalio, istaknuvši kako je ovo poruka zajedništva, odnosno kako se zajedno puno toga može učiniti. Dječja populacija srećom nije na udaru bolesti COVID-19, ali djeca ostaju skupina do koje nam je uvijek posebno stalo, kazao je dr. Ružić.


Nazočnima se obratio i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić koji je kazao kako je posebno sretan na prilici da svi zajedno mogu predati na korištenje djeci i njihovim roditeljima malo dječje igralište kako bi ih barem malo razveselili i skratili im vrijeme koje provedu u bolnici.


U ovo predblagdansko doba, koje je nažalost drugačije od svih dosadašnjih godina, želim svima puno zdravlja i sreće, a svim djelatnicima KBC-a Rijeka posebno želim zahvaliti na požrtvovnom radu u borbi s pandemijom, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić.


Direktor Parkova Ivan Bilobrk naglasio je kako su se on i djelatnici rado priključili akciji tako što su primjereno uredili prostor i montirali sprave te zahvalio svojim djelatnicima na tome, a upravi i svim zaposlenima u KBC-u poželio što više uspjeha u radu.


Humanitarnoj akciji su se priključile i službenice i službenici Grada Opatije, prikupivši osamdesetak slikovnica i knjiga za program Tete pričalice.


– Akciji smo se, bez razmišljanja, rado odazvali jer smo svi kao roditelji, none, bake, nonići i djedovi emotivno vezani uz Dječju bolnicu Kantrida, rekla je Snježana Ćavar u ime gradskih službenika.