Priznanja

Luka Babić i Lea Vukoja najbolji su viškovski sportaši u prošloj godini

Jakov KršovnikVIŠKOVO – Luka Babić i Lea Vukoja dobitnici su pojedinačnih nagrada za najbolja sportska postignuća u 2021. godini te su od Općine Viškovo primili prigodnu plaketu i novčanu nagradu od pet tisuća kuna.


Luka Babić član je Vaterpolskog kluba Primorje EB te je kao dio momčadi osvojio prvo mjesto na Prvenstvu Hrvatske za mlađe juniore, prvo mjesto na Kupu Hrvatske za juniore i treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske za juniore. Od rujna prošle godine član je seniorske ekipe Vaterpolskog kluba Primorje EB. Na osnovu postignutih rezultata od strane Hrvatskog olimpijskog odbora kategoriziran je kao daroviti sportaš, a uz zahtjevne treninge i natjecanja uspješno usklađuje svoje školske obaveze kao učenik drugog razreda Prve riječke hrvatske gimnazije.


U ženskoj kategoriji nagrađena Lea Vukoja članica je Karate kluba Sokol koja je lani, među ostalim, osvojila prvo mjesto na državnom prvenstvu u kategoriji mlađih seniorki do 68 kilograma, drugo mjesto na državnom prvenstvu u kategoriji seniorki do 68 kilograma, treće mjesto na europskom seniorskom prvenstvu u ekipnoj kategoriji te prvo mjesto na europskom prvenstvu za mlađe seniorke. Na svjetskoj razini osvojila je prvo mjesto na svjetskom kupu u kategoriji mlađih seniorki. Ona nije bila na dodjeli jer je otputovala na Europsko prvenstvo u Tursku pa je nagradu primio njezin otac Zdenko Vukoja. Načelnica Sanja Udović čestitala je laureatima i podsjetila kako je Lea već nagrađivana, a i kako joj je drago što su s Lukom uključeni u vaterpolsku priču.
– Ove smo godine s Osnovnom školom Sveti Matej pokrenuli i projekt »Viškovo pliva« gdje učenici drugih razreda organizirano odlaze na bazen Kantrida i uz stručno vodstvo pohađaju tečaj plivanja. Lani smo nešto više od 220 tisuća kuna uložili u sanaciju školske sportske dvorane i time poboljšali uvjete za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, ali i osigurali bolje uvjete za treniranje budući da dvoranu koriste i sportske udruge i klubovi koji su uključeni u Zajednicu sportskih udruga Općine Viškovo. Zajednicu smo osnovali zbog razvoja i afirmacije sporta i sportske kulture prije nešto više od 4 godine. Financiramo ju s 1,3 milijuna kuna i njihovim radom smo zadovoljni jer zaista kvalitetno i profesionalno rade na unapređivanju sporta u Viškovu. Još bolje uvjete za sport i sportaše dobit ćemo izgradnjom nove osnovne škole u Marinićima koja će, među ostalim, imati veliku i malu sportsku dvoranu, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.


Prijava za nagrade u ekipnim kategorijama ove godine nije bilo, priopćili su iz Općine Viškovo.