TRADICIJA ODVAVIK

“Letovci” presudili Grajanku Kuniću, u ognju je platio za sve grobničke probleme

Sanja Gašpert

Paljenjem pusta nastavljena je tradicija koju Mesopusna kumpanija Grad Grobnik njeguje od 1968., dakle punih 55 godinaGrajanko Kunić je spaljen! Uz Mamu ŠČ i “Letovce”, u koje su se maskirali članovi Mesopusne kumpanije Grad Grobnik, Grajanko Kunić završio je u pepelu, a s njim su završili i svi grobnički problemi u prošloj godini.


Počeli davno


– Platio je životom jer je kriv za brojna zla i nevolje iz prošle godine, među kojima najviše zbog toga jer je dozvolio promjenu kune u euro, ali i zbog inflacije.


Nakon što smo ga traktorom provezli po Gradu Grobniku, stavljen je na stup srama i spaljen. Tako je platio za sve što je učinio u prošloj godini, a što nije valjalo, kazao je predsjednik Mesopusne kumpanije Grad Grobnik Zdravko Brdar.

Dodaje da je paljenje pusta na pusnu srijedu tradicija koju ova kumpanija njeguje već punih pedeset i pet godina, od daleke 1968. godine.


– Počeli smo davno i od tada sve do danas nismo imali prekida. U to smo vrijeme, a i puno godina nakon toga bili jedina maškarana grupa na Grobnišćini koja je njegovala takvu tradiciju.


Ponosni smo na to i nastavit ćemo i ubuduće, jer je to tradicija odvavik, rekao je Brdar, koji je i sam svjedok tradicije na koju je ponosan i to od 1968. godine, dakle od samih njezinih početaka.


– I ja sam prije 55 godina krenuo u njegovanje tih naših maškaranih događanja i prisutan sam svih ovih godina, bez prekida, ponosno je rekao Brdar.


Trolovi na Korzu


Mesopusna kumpanija Grobnik iz Grada Grobnika jedna je od najstarijih karnevalskih skupina.Sudionik je Riječkog karnevala već 35 godina je u maškaranoj povorci na riječkom Korzu. Ove je godine 130 članova kumpanije riječkim Korzom prošetalo maskirano u trolove.