Martinšćica

Lenac ugradnjom dizalice topline s morskom vodom osjetno smanjuje potrošnju struje i emisiju ugljičnog dioksida

Orjana Antešić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaZahvaljujući gotovo pola milijuna eura vrijednoj investiciji u proizvodnju energije ugradnjom sustava dizalice topline s morskom vodom s mogućnošću rada u režimu grijanja i režimu hlađenja, kojom su obuhvaćene četiri zgrade u zoni Stare Martinšćice, Brodogradilište »Viktor Lenac« smanjit će godišnju potrošnju električne energije za oko 156.000 kilovatsati, kao i smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 36.600 kilograma godišnje.


Riječ je o projektu s kojim se startalo u lipnju 2022., a financiran je iz fondova Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP), uz nacionalno sufinanciranje Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 480.312 eura, od čega 232.583 eura čine bespovratna sredstva. Jučer je u »Lencu« održana završna press-konferencija na kojoj je o projektu govorio njegov voditelj Zdenko Vidmar dok je predsjednica Uprave »Lenca« Sandra Uzelac najavila daljnje planove.


– Remont brodova nije djelatnost koja je »čista«, ali se može puno toga učiniti da se smanji utjecaj na okoliš, kazala je Uzelac, ustvrdivši da u brodogradilištu već dulji niz godina ulažu nemala sredstva u ekološki prihvatljivija i energetski održivija rješenja.
– Živimo i radimo uz more i od mora, u susjedstvu turistički orijenitirane općine Kostrena i naša je dužnost čuvati i odnositi se odgovorno prema okolišu, istaknula je Uzelac. Dodala je da su realizirana ulaganja osigurali brodogradilištu i poprilične energetske uštede kao što je, primjerice, uvođenje LED rasvjete na praktički kompletnom području brodogradilišta, instalacije frekventnih pretvarača, kao i niza druge energetski i ekološki prihvatljivije opreme. Osvrnula se i na nastojanja i činjenja da se smanje količine proizvedenog otpada. U »Lencu« su opasni otpad uspjeli suzbiti da im čini jednu četvrtinu u ukupnim količinama, a rečeno je i da se oko 50 posto otpada reciklira. Rezultati analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ukazuju da je more u Martinšćici odlične kakvoće, pohvalila se Uzelac. Spomenula je i aktualne zahvate na obnovi velikog Doka 11 jer će se završetkom tog projekta postići i učinkovitije upravljanje tim dokom. Uzelac je najavila i skoru rekonstrukciju sustava klimatizacije u objektu tamošnje kantine, novih energetski učinkovitijih i ekološki prihvatljivijih aparata za zavarivanje, a dodala je i da se ozbiljno razmišlja da se iduće godine vozni park viličara osuvremeni onima na električni pogon. Uzelac je kazala da imaju i projekt izgradnje solarne elektrane s kojom su pokušali doći do sredstava iz EU fondova.