Krčki pršut

Krčki pršut obitelji Žužić najbolji je u Hrvatskoj, otkrili svoju tajnu uspjeha

Sanja Gašpert

Još su pradjed i djed Žužić sušili pršute, dok je Vjekoslav nastavio tradiciju, ali i osuvremenio proizvodnju.Prvi hrvatski zaštićeni proizvod na razini Europske unije, krčki pršut obitelji Žužić, proglašen je najboljim pršutom u Hrvatskoj na nedavno održanoj manifestaciji Dani hrvatskog pršuta u Splitu, u jakoj konkurenciji proizvođača iz Dalmacije, Istre, ali i drniškog i španjolskog pršuta.


Ovo je njegova druga šampionska titula na Danima hrvatskog pršuta, a radi se ujedno i o prvom hrvatskom zaštićenom proizvodu na razini Europske unije.


Tim povodom, u Kašetici primorsko-goranskoj u Rijeci zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut sa suradnicima održao je prijem za obitelj Žužić, a prijemu su nazočili i gradonačelnici Rijeke i Krka Marko Filipović i Darijo Vasilić, resorni pročelnik Mladen Brajan, kao i direktorice Turističke zajednice Kvarnera i Turističke zajednice otoka Krka Irena Peršić Živadinov i Majda Šale te ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a Dalibor Šoštarić.
Čestitavši na uspjehu, zamjenik župana Vojko Braut rekao je kako će ovo postignuće našu županiju staviti na posebno mjesto gastronomske karte Hrvatske i svijeta.– Ovo je još jedno u nizu priznanja koja pridonose gastronomskoj promociji Primorsko-goranske županije.


Oduvijek se priča o istarskom i drniškom pršutu, a sada će se pričati i o krčkom, rekao je zamjenik Braut priznajući kako je i sam veliki ljubitelj ove slasne delicije.


Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je kako je nagrada za autohtoni proizvod itekako vrijedna za turizam jer gosti vole nešto što je autohtono, dok je direktorica Turističke zajednice otoka Krka Majda Šale rekla kako će otok Krk od sada osim po suncu, moru, plažama i kvalitetnom smještaju biti prepoznatljiv i po gastronomiji.


Uz prigodnu degustaciju, na prijemu u Kašetici primorsko-goranskoj Klaudija Žužić navela je kako je proizvodnja pršuta generacijama u obitelji Žužić.


Još su pradjed i djed Žužić sušili pršute, dok je njezin muž, Vjekoslav nastavio tradiciju, ali i osuvremenio proizvodnju. Danas proizvedu između 1.500 i 2.000 komada pršuta godišnje, ovisno o dostupnosti sirovine.


Proces traje osamnaest mjeseci, koliko je potrebno pršutu da dostigne svoju zrelost.


Upitana koja je tajna uspjeha, Klaudija je istaknula strpljenje, kvalitetnu sirovinu domaćeg porijekla, optimalne uvjete i brigu oko svakog pojedinačnog proizvoda.


Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena je isključivo na područje otoka Krka, a radi se trajnom suhomesnatom proizvodu od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamurenom morskom soli i začinima, sušenom na zraku bez dimljenja te podvrgnutom procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godine dana.


Specifičnost ovog proizvoda proizlazi iz njegovog dugogodišnjeg ugleda te vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koristi tradicionalnom recepturom.


Krčki pršut blage je arome, tipične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja, koja može doći do svog punog izražaja obzirom da nije prikrivena mirisom dima.


Iako je, tijekom dugog razdoblja koje seže daleko u povijest, polagano stjecao svoj zlatni status, naglom povećanju njegova ugleda tijekom posljednjih pedeset godina pridonio je i razvoj otočnog turizma.